Kopija Mona Lize naslikana oko 1600. na hrastovoj ploči uskoro na aukciji
Foto: AFP

Kopija Mona Lize naslikana oko 1600. na hrastovoj ploči uskoro na aukciji

Kopija čuvene Mona Lize Leonarda da Vinčija naslikana oko 1600. godine na hrastovoj ploči i izuzetno očuvana, biće na aukcijskoj prodaji 9. novembra u Parizu, saopštila je kuća Arkirijal.

Na toj kopiji se nalazi ista tananost crta lica, isti zagonetni osmjeh i obrisi tehnikom sfumato koju je Da Vinči popularizovao.

"Nije rijetkost videti kopiju Mona Lize, ali je ova u odličnom stanju prije svega zato što je naslikana na hrastovoj ploči, dok su ostale na platnu“, navela je aukcijska kuća i dodala da se ne zna autor.

Originalna Mona Liza ili Đokonda, naslikana početkom 16. vijeka, nalazi se u pariskom muzeju Luvr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.