Vorholov portret Merilin Monro prodat za rekordnih 195 miliona dolara
Foto: Reuters

Najskuplje umjetničko djelo 20. vijeka

Vorholov portret Merilin Monro prodat za rekordnih 195 miliona dolara

Portret Merilin Monro američkog umetnika pop arta Endija Vorhola prodat je za 195 miliona dolara, što je najveća cijena koju je je jedno umjetničko djelo 20. vijeka dostiglo na aukciji.

Portret je prodat sinoć za četiri minuta po tačnoj cijeni od 195,04 miliona dolara, uključujući troškove, u prepunoj sali aukcijske kuće Kristi na Menhetnu.

Riječ je o djelu "Shot Sage Blue Marilyn“ koju je Vorhol naslikao 1964. godine.

Čuvena slika, koja je do juče bila u vlasništvu ciriške fondacije Tomas i Doris Aman bila je procijenjena na 200 miliona dolara.

Fondacija će prihod namijeniti poboljšanju života djece širom sveta kroz zdravstvene i obrazovne programe.

Vorhol (1928-1987) smatra se jednim od najvažnijih prestavnika pop arta. Slikao je omote za više prehrambenih proizvoda, među kojima je i Koka kola. Poznat je i po portretima holividskih ikona, a dizajnirao je i omote za dva albuma Rolingstonsa.

Umjetničko djelo 20. vijeka koje je do sada držalo rekord najskuplje prodatog na aukciji bila je slika Pabla Pikasa. Jedna od varijacija "Žena iz Alžira" u maju 2015. dostigla je cijenu od 179,4 miliona dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.