Nato avioni preletjeli Sjevernu Makedoniju kao gest doborodošlice zemlji savezniku (VIDEO)

Dva američka i četiri grčka vojna aviona preletjeli su Sjevernu Makedoniju kao gest doborodošlice ovoj zemlji u NATO.

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska je u izjavi medijima ispred Vlade u Skoplju istakla da je danas na makedonskom nebu potvrđena teza "I mi smo NATO!", a snimak preleta je objavila na Fejsbuku.

"Današnja koordinirana akcija naše armije sa NATO komandama i vazduhoplovnim snagama SAD pokazuje da integracija nije samo politička, nego je realna, vojna i odbrambena. Želim da se zahvalim SAD na ovoj akciji kojom su nam na djelu i vidljivim gestom poželjeli dobrodošlicu u Alijansu", rekla je Šekerinska.

U zajedničkoj akciji su učestovala dva američka bombardera B1 koja su doletjela iz Sjeverne Dakote i četitri grčka F16, koji su ih sačekali na bugarskoj granici, te su u zajedničkoj formaciji Povardarjem doletjeli do Skoplja na visini od 1.500 metara.

"Avioni su poletjeli iz Sjeverne Dakote i posle dugog leta ušli su preko bugarske granice, gdje su ih sačekala četiri aviona F16 grčkog vazduhoplovstva i zajedno su u formaciji, preko Štipa, Velsa, aerodroma Petrovec, preletjeli preko grada Skoplja", rekao je pukovnik Valentin Ivanovski. On je istakao da je ovu složenu vazduhoplovnu operaciju snaga NATO alijanse organizovala komanda za Evropu u koju je bio uključen i novi makedosnki operativni centar.

Ambasadorka SAD u Skoplju Kejt Brns je rekla da SAD pokazuju da su tu i da podržavaju NATO i novog saveznika u toj alijansi.

"Ovaj prelet je simbol produbljivanja našeg prijateljstva. Iako je prethodnih nedjelja najveći fokus bio na zajedničkoj borbi protov KOVIDA-19, ne treba da dozvolimo da to zamagli istirijsko dostignuće ove zemlje - ulazak u NATO i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU", rekla je Brns.

Sjeverna Makedonija je punopravna članica NATO postala 27. marta ove godine, ali zbog epidemije korona virusa nisu mogle da se održe panirane svečanosti povodom prijema, prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.