Despotović: Joković i Đaković još jednom pokazali neodgovornost i nemar u borbi protiv Q groznice

Despotović: Joković i Đaković još jednom pokazali neodgovornost i nemar u borbi protiv Q groznice

Čelnici crnogorskih institucija, tačnije ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i direktor Uprave za bezbjednost hrane Vladimir Đaković gostujući u emisiji ''Naglas'' su još jednom demonstrirali odsustvo odgovornosti u borbi protiv zarazne bolesti Q groznice, ocijenila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Despotović u reagovanju na izjavu ministra.

Postavlja se pitanje, kaže ona, da li su svjesni” kontradiktornosti svojih izjava”?

“Da li je moguće da ne osjećaju moralnu odgovornost po pitanju skrivanja od javnosti pojave bolesti? Ne, oni se još ljute i kažu da je tema u medijima “prenaglašena“. Pokušaj pravdanja i prebacivanja odgovornosti na drugog, kao i pokušaj neutralisanja onih koji skreću pažnju na alarmantnost situacije, pokazuje neprofesionalnost, nestručnost i nesnalaženje u kriznoj situaciji. Pokušali su se sakriti prema onoj staroj poslovici – napad je najbolja odbrana”, navela je poslanica.

Dok govore o tome kako je Q groznica i ranije postojala, što, kaže, niko ne negira, dok nabrajaju države u kojima se Q groznica pojavljuje, zanemaruju, smatra ona, “odgovor na suštinska pitanja”.

“Odakle toliko zaraženih grla na teritoriji Crne Gore, tačnije u opštinama Nikšić i Danilovgrad? Da li su otkriveni uzroci bolesti, jer se trenutno svi bave posljedicama, a o uzroku niko ne govori. Juče su na Javnom servisu čelnici najodgovorniih institucija, saopštili da dok traje suzbijanje bolesti, oni se ne mogu baviti odgovornošću pojedinih institucija. Dakle, priznali su, da bolest i te kako postoji, i da je duži vremenski period sakrivena od očiju javnosti. Pokušaj relativizacije nije uspio, jer su posljedice očigledno ozbiljne i i te kako će se odraziti na ionako desetkovani stočni fond u Crnoj Gori”, dodala je ona.

Poziva direktora Uprave za bezbjednost hrane, da javnost informiše o tačnom broju testiranih grla, o broju zaraženih grla, kao i o broju eutanaziranih grla.

“Podaci koji su iznešeni u emisiji su nejasni i neprecizni, jer se i dalje očigledno ne raspolaže sa tačnim informacijama sa terena. Imajući u vidu način na koji se čelnici institucija odnose prema pojavi Q groznice, očigledno je da poljoprivreda gubi status primarne grane u Crnoj Gori. O tome da li se radi o slučajnosti ili namjeri vrijeme će pokazati”, zaključila je Despotović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.