Egipat poziva Hezbolah na uzdržanost tokom pregovora o primirju

Egipat poziva Hezbolah na uzdržanost tokom pregovora o primirju

Egipatski ministar spoljnih poslova Badr Abdelati pozvao je Hezbolah da se uzdrži od napada na Izrael dok se nastavljaju pregovori o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Gazi.

Tokom posjete Bejrutu u petak, najviši diplomata Kaira sastao se sa libanskim zvaničnicima i prenio poruku liderima Hezbolaha, sa ciljem da spriječi regionalnu eskalaciju dok teroristička grupa razmišlja kako da odgovori na ubistvo svog vojnog komandanta Fuada Šukra krajem jula.

U zamjenu za Hezbolahovu uzdržanost, kako prenosi Tajms of Izrael, Abdelati je navodno obećao povećanje humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu.

To bi, kako se navodi, olakšalo pritisak na Hamas, zajedno sa neodređenim "olakšicama" Sjedinjenih Američkih Država po drugim pitanjima u vezi sa Hezbolahom u Libanu.

Navodi se da su libanski zvaničnici pozitivno odgovorili na egipatske zahtjeve, pod uslovom da tekući pregovori o prekidu vatre u Gazi dovedu do povoljnog ishoda.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.