Moskva: Ruske snage zauzele još jedno selo u Donjecku; Lukašenko: Trećina vojske poslata na ukrajinsku granicu

Moskva: Ruske snage zauzele još jedno selo u Donjecku; Lukašenko: Trećina vojske poslata na ukrajinsku granicu

Baza, Telegram kanal blizak ruskim policijskim snagama, objavio je da je oštećeno skladište nafte u Rostovu. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj. Nije bilo trenutnih komentara iz Ukrajine.

Rat u Ukrajini – 907. dan

Ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane pokušavale su da odbiju ruski vazdušni napad na Kijev rano jutros, saopštila je vojna uprava ukrajinskog grada, dok je guverner ruske regije Rostov rekao da su krhotine ukrajinske bespilotne letjelice izazvale požar u industrijskom skladištu.

Reuters je rano ujutro u nedjelju izvijestio da je njihov svjedok u Kijevu čuo eksplozije koje su zvučale poput sistema protivvazdušne obrane. Kijev, njegova okolna regija i većina srednje i sjeveroistočne Ukrajine (bili) su pod upozorenjem o vazdušnim napadima od oko 02,00 sata (GMT).

Rusija negira navode o prekidu tajnih pregovora Moskve i Kijeva

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je demantovalo članak lista Vašington posta o navodnom prekidu tajnih pregovora Kijeva i Moskve do čega je došlo zbog upada ukrajinskih snaga u region Kurska.

Izvještaji da je napad ukrajinskih oružanih snaga na region Kurska prekinuo tajne pregovore Kijeva i Moskve koji su, navodno, u toku uz posredovanje Katara nijesu tačni, rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova, prenosi Izvestija.

“Niko nije ništa prekinuo jer nije imalo šta da se prekine. Ne vode se, niti su se vodili, bilo kakvi direktni ili indirektni pregovori između Rusije i režima u Kijevu o bezbjednosti kritične civilne infrastrukture”, navela je u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Prema njenim rečima, bezbednost objekata kao što su nuklearke Zaporožje i Kursk ugrožena je akcijama ukrajinske vojske. Istovremeno, ruske snage ne napadaju civilne objekte, pojasnila je Zaharova.

Naglasila je da onaj ko želi da zaista osigura bezbjednost kritične infrastrukture mora ohrabriti režim u Kijevu da odustane od terorističkih metoda.

Poslednji krug pregovora Rusije i Ukrajine održan je 29. marta 2022. godine u Istanbulu i trajao je oko tri časa.

Kijev je kasnije zvanično odbio da kontaktira Moskvu, podsjeća Izvestija.

Početkom oktobra iste godine, stupila je na snagu odluka Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti održavanja pregovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Lukašenko: Trećina vojske poslata na ukrajinsku granicu

Ukrajina je na granici sa Bjelorusijom stacionirala više od 120.000 vojnika, a Minsk je rasporedio skoro trećinu svojih oružanih snaga duž cijele granice, javila je tamošnja agencija Belta-

“Videvši njihovu agresivnu politiku, tamo smo uveli i postavili u određene tačke. U slučaju rata, oni bi bili odbrambeni – našu vojsku duž cijele granice“, rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku državnu televiziju Belta.

Kijev nije odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

Andrij Demčenko, portparol ukrajinske granične službe, rekao je za Ukrajinsku pravdu da je situacija na granici sa Belorusijom ostala nepromijenjena.

“Kao što vidimo, ni Lukašenkova retorika se ne menja, redovno eskalira situaciju da bi zadovoljio ‘terorističku’ zemlju“. Ne vidimo nikakvo povećanje broja opreme ili osoblja beloruskih jedinica u blizini naše granice”, naveo je Demčenko.

Lukašenko nije rekao koliko je tačno vojnika Minsk rasporedio duž granice. Profesionalna vojska Belorusije ima oko 48.000 vojnika i oko 12.000 vojnika na državnoj granici, prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije o vojnoj ravnoteži za 2022. gpdinu.

Bjeloruski ministar odbrane Viktor Krenjin izjavio je u petak da postoji velika vjerovatnoća oružane provokacije iz susjedne Ukrajine i da situacija na njihovoj zajedničkoj granici “i dalje ostaje napeta“.

Lukašenko tvrdi da je belorusko-ukrajinska granica minirana “kao nikada prije” i da bi ukrajinske trupe pretrpjele ogromne gubitke ako bi pokušale da je pređu.

Moskva: Ruske snage preuzele kontrolu nad Sviridonovkom u Donjecku

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su moskovske snage preuzele kontrolu nad selom Sviridonovka u oblasti Donjecka, javio je Tas, prenosi Rojters.

Uprava Kijeva: Treći napad balističkim raketama ovog mjeseca

Rusija je izvela svoj treći napad balističkim projektilima na Kijev ovog mjeseca, ali preliminarni podaci pokazuju da je većina projektila oborena, saopštila je vojna administracija ukrajinske prijestonice.

“Ovo je već treći balistički udar na prijestonicu u avgustu, sa tačnim intervalima od šest dana između svakog napada“, objavio je na Telegramu Sergej Popko, načelnik kijevske vojne administracije.

Popko tvrdi da su Rusi najvjerovatnije koristili balističke rakete sjevernokorejske proizvodnje.

Pjongjang: Upad Ukrajine u Rusiju “neoprostiv čin terora”

Sjeverna Koreja osudila je upad Ukrajine u Rusiju kao “neoprostiv čin terora koji podržavaju Vašington i Zapad”, dodajući da će uvijek biti uz Moskvu dok nastoji da zaštiti svoj suverenitet, javili su tamošnji državni mediji.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Oboreno osam ruskih dronova i pet projektila

Ukrajinske snage uništile su osam ruskih jurišnih dronova i pet od osam projektila, rekao je šef ukrajinskog vazduhoplovstva.

Kako je dodao, 13 vazdušnih ciljeva oboreno je iznad Kijevske, Sumske i Poltavske oblasti.

Kijev: PVO odbila ruski napad balističkim raketama na glavni grad

Ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane dejstvovale su kako bi odbile ruski vazdušni napad na Kijev, saopštila je vojna uprava glavnog grada.

Svjedok je rekao Rojtersu da je čuo eksplozije, koje su zvučale kao dejstvo sistema PVO.

Upozorenje na vazdušne napade bilo je na snazi noćas u Kijevu i okolini, i većem dijelu centralne i sjeveroistočne Ukrajine.

“Rusi su ponovo, treći put zaredom, najvjerovatnije upotrebili sjevernokorejske balističke rakete tipa KN-23. I ponovo snage i sredstva naše PVO nisu dozvolile neprijatelju da ostvari svoj cilj i pogodi Kijev. Prema preliminarnim podacima, balističke rakete su pogođene na prilazu prestonici”, napominju u gradskoj upravi.

Moskva: Oboreno pet dronova u pograničnim regionima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske jedinice protivvazdušne odbrane oborile pet dronova koje je Ukrajina lansirala tokom noći.

Dvije bespilotne letjelice su oborene iznad teritorije Belgorodskog regiona, jedan iznad Kurska i dva iznad Rostovske oblasti, navelo je ministarstvo na Telegramu.

Krhotine uništenog ukrajinskog drona izazvale su požar u industrijskom skladištu u Rostovskoj oblasti, saopštio je gubernator tog regiona Vasilij Golubjev.

Gori u Rostovu

Istovremeno, iz ruske regije Rostov su pristigli izvještaji da je ukrajinski napad dronovima izazvao požar dizelskog goriva u industrijskom skladištu.

“Vatrogasne jedinice pozvane su da ugase požar”, rekao je guverner jugozapadne ruske regije Rostov Vasily Golubev u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Baza, Telegram kanal blizak ruskim policijskim snagama, objavio je da je oštećeno skladište nafte u Rostovu. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj. Nije bilo trenutnih komentara iz Ukrajine.

Kijev je često govorio da su njegovi vazdušni napadi na rusku vojnu, energetsku i saobraćajnu infrastrukturu odgovor na stalne napade Moskve na ukrajinsku teritoriju.

Izvor:Aktuelno

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.