Indija: Doktorica silovana i ubijena, njene kolege su u velikom štrajku

Indija: Doktorica silovana i ubijena, njene kolege su u velikom štrajku

Dio indijskih ljekara koji štrajkuju nije se vratio na posao, zahtijevajući pravdu za kolegicu koja je silovana i ubijena, uprkos završetku 24-satnog štrajka koji je organizovala najveće udruženje doktora u zemlji. Nakon što je 9. avgusta u Kolkati ubijena 31-godišnja specijalizantkinja, doktori širom zemlje održali su proteste, marševe uz svijeće i odbijali da primaju pacijente, osim u hitnim slučajevima.

Aktivistkinje kažu da je incident na Medicinskom fakultetu istakao kako su žene u Indiji i dalje žrtve uprkos strožim zakonima koji su stupili na snagu nakon grupnog silovanja i ubistva 23-godišnje studentkinje u autobusu u Delhiju 2012.

„Moje kćeri nema, ali milioni sinova i kćeri sada su sa mnom“, rekao je novinarima u otac žrtve. „Ovo mi je dalo snage i osjećam da ćemo time nešto dobiti.“

Indijska ljekarska organizacija tražila je od premijera Narendre Modija da, budući da su 60 posto doktora u toj zemlji žene, interveniše kako bi bolničko osoblje bilo zaštićeno sigurnosnim protokolima sličnim onima na aerodromima.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.