Lukašenko: Gotovo trećina bjeloruske vojske je uz granicu s Ukrajinom

Lukašenko: Gotovo trećina bjeloruske vojske je uz granicu s Ukrajinom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je Ukrajina rasporedila više od 120.000 vojnika uz granicu s Bjelorusijom, te da je Minsk rasporedio gotovo trećinu svojih oružanih snaga duž cijele granice, izvijestila je državna novinska agencija Belta.

Nije naveo tačan broj raspoređenih vojnika.

Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije iz 2022. bjeloruska profesionalna vojska ima oko 48.000 vojnika i oko 12.000 pripadnika državne službe za zaštitu granice.

"Gledajući njihovu agresivnu politiku, rasporedili smo našu vojsku tamo i postavili ih na određenim tačkama duž cijele granice. U slučaju rata oni bi bili odbrana", kazao je Lukašenko u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Kijev je u subotu saopštio da nije primijetio znake gomilanja bjeloruskih trupa na granici.

Bjeloruski ministar odbrane Viktor Hrenin izjavio je da postoji velika šansa za oružanu provokaciju iz susjedne Ukrajine, te da situacija na njihovoj zajedničkoj granici "ostaje napeta".

Lukašenko je rekao da je bjelorusko-ukrajinska granica "minirana kao nikada prije" i da bi ukrajinske trupe pretrpjele ogromne gubitke ako bi pokušale prelazak.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.