Nova analiza pokazuje kako je Ukrajina manevarskim ratom u Kursku nadmudrila rusku vojsku

Nova analiza pokazuje kako je Ukrajina manevarskim ratom u Kursku nadmudrila rusku vojsku

Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti ilustrira kako ukrajinske snage mogu koristiti manevarski rat kako bi kompenzirale rusku nadmoć u ljudstvu i opremi, navode analitičari Instituta za ratne studije (ISW).

Ruske su snage od januara do jula ove godine uspjele zauzeti ukupno 1175 kvadratnih kilometara ukrajinskog teritorija na cijelom ratištu. Međutim, tokom ukrajinske kampanje u Kurskoj oblasti, vojska je napredovala oko 800 kvadratnih kilometara u rasponu od samo šest dana, od 6. do 12. augusta, a napredovanje je doseglo dubinu od oko 28 kilometara do 17. augusta.

Vojni stručnjaci naglašavaju da se količina teritorija koju su povratile ukrajinske snage ne bi trebala smatrati jedinom mjerom uspjeha operacije. Ipak, ovaj bi manevar potencijalno mogao omogućiti puno brže napredovanje u usporedbi s pozicijskim zastojem.

Na početku ukrajinske operacije u Kurskoj oblasti, ukrajinske snage napale su većinom nepripremljene, loše opremljene i popunjene ruskim obrambenim položajima duž granice. Čak i nakon što su dovedena ruska pojačanja, Ukrajina je nastavila koristiti manevre kako bi osigurala brze uspjehe u Kurskoj oblasti.

Ukrajinsko korištenje manevarskih taktika u Kurskoj oblasti ilustrira kako, u kombinaciji s operativnim iznenađenjem, takve strategije mogu dovesti do postizanja ciljeva u znatno kraćim vremenskim okvirima, koristeći manje resursa u smislu ljudstva i opreme.

S druge strane, produženi pozicijski rat samo bi pogoršao ukrajinska ograničenja resursa, a razvučeni sukob povećao bi finansijski i logistički teret za Ukrajinu i njezine saveznike.

Izazov ponovnog uspostavljanja operativnih manevara ostaje centralna briga za obje strane u ovoj fazi sukoba. Sposobnost Ukrajine da provede brze manevre u Kurskoj oblasti sugeriše da su ukrajinske snage naučile vrijedne lekcije iz proteklih mjeseci pozicijskog ratovanja, što bi se moglo pokazati korisnim za korištenje manevarskog ratovanja u budućnosti.

Ukrajinski upad u Kursku oblast i ruske ofanzivne operacije u istočnoj Ukrajini same po sebi nisu odlučujuće vojne operacije kojima će se dobiti rat. I ruskim i ukrajinskim snagama nedostaje sposobnost izvođenja pojedinačnih odlučujućih pobjedničkih operacija i umjesto toga moraju provoditi više uzastopnih operacija s ograničenim operativnim ciljevima koji su daleko od pobjede, ali koji u cjelini mogu postići strateške ciljeve.

Prerano je procijeniti ishode i operativni značaj ukrajinskog upada u Rusiju i ruske ofeazive koja je u toku u istočnoj Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ruska vojna komanda vjerovatno smatraju održavanje inicijative na cijelom ratištu strateškim imperativom za pobjedu u ratu iscrpljivanja protiv Ukrajine, a ukrajinski upad u Kursku oblast i ruski ofanzivni napor u istočnoj Ukrajini utjecat će na to mogu li ruske snage zadržati incijativu.

Ukrajinski dužnosnici naznačili su da operacija Ukrajine u Kurskoj oblasti nema dugoročne teritorijalne ciljeve, već da umjesto toga ima za cilj generirati operativne i strateške pritiske na ruske snage na cijelom području.

Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti već je stvorila operativne i strateške pritiske na cijelom frontu na ruske snage, a sljedeće faze borbi unutar Rusije vjerovatno će stvoriti još veće pritiske na Putina i rusku vojsku.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.