Živković: Uvođenje dvojnog državljanstva značilo bi kraj Crne Gore
Danijel Živković, Foto: DPS

"DPS neće dozvoliti usvajanje akata koji štete karakteru države"

Živković: Uvođenje dvojnog državljanstva značilo bi kraj Crne Gore

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da bi uvođenje dvojnog državljanstva sa Srbojom značilo kraj Crne Gore. Živković je dodao da DPS i opozicija neće dozvoliti sve akte koji nanose štetu državi.

“Na sve što se dešava u našem društvu treba odgovoriti i u Skupštini i van nje. Usitnjavanje opozicione političke scene je metod borbe za održavanje na vlasti koji je osmišljen u Beogradu. Cilj je otupiti ili oslabiti jak građanski otpor da bi se na kraju raščišćenim prostorom došlo do izmjene Ustava i uvođenje dvojnog državljanstva što bi bio i kraj Crne Gore… To nikako nećemo dozvoliti. Demokratska partija socijalista i njeni tradicionalni partneri imaće adekvatan odgovor na sve akte koji se preduzimaju sa ciljem nanošenja štete Crnoj Gori i njenim građanima”, poručio je Živković.

U vrlo kratkom vremenu premijer Milojko Spajić je nekoliko puta izbjegao da se pojavi na premijerskom satu, ali i na sjednicama Odbora za bezbjednost i Odbora za ekonomiju. Da li je to pokazatelj da je parlament suštinski izgubio svoju kontrolnu funkciju?

Živković: Rad parlamenta obesmišljen je od konstituisanja, iz dva razloga.

Prvi razlog je motiv Andrije Mandića da se približi premijeru Spajiću i tako ojača partnerstvo, relaksirajući ga pretjeranih obaveza u parlamentu, što mu Spajić uzvraća ne protiveći se njegovim izjavama o izmjeni Ustava, simbola, uvođenju dvojnog državljanstva.

Drugi razlog je to što se premijer ne snalazi za govornicom pa je svaki nastup u Skupštini rizik od nastavka trenda pada rejtinga partije na čijem je čelu.

Trgovina i popuštanje pred ignorantskim odnosom Spajića prema Skupštini Crne Gore odgovaraju Andriji Mandiću, bez obzira što time unižava funkciju predsjednika parlamenta, koje nije dostojan. Uz dugogodišnje političko iskustvo, Mandić je dobio koordinate od zvaničnog Beograda kako da se postavi i ponaša, u tom poslu mu pomažu i oni koji su do juče bili odani Crnoj Gori zbog lukrativnih interesa. Ne čudi što se od ratnika koji otkopava oružje pretvorio u dezertera koji šalje miroljubive poruke, svjestan da je on gazda parlamentarne većine i izvršne vlasti.

U takvim okolnostima, parlament je izgubio kontrolnu ulogu. Najbolji primjer je da se na saslušanje na Odboru za odbranu i bezbjednost čekalo nekoliko mjeseci uz izgovor da premijer i ministar unutrašnjih poslova imaju preče obaveze, a sve sa ciljem da izbjegnu raspravu koja se na kraju odvijala iza zatvorenih vrata bez prisustva javnosti.

Ovakvim unižavanjem institucija, vertikala Mandić i Spajić vjeruje da uspješno završava posao, zaboravljajući da će sve doći na naplatu. Kada dozvolite da zakoni prolaze kroz Skupštinu kao pismo kroz poštu onda morate biti svjesni da su posljedice po politički sistem velike dok institucije svakim danom atrofiraju i pretvaraju se u ljušture bez ikakve sadržine.

Što opozicija predvođena DPS-om planira da uradi po tom pitanju, imajući u vidu da istraživanja pokazuju sve dublju krizu legitimiteta institucija?

Živković: Po rezultatima istraživanja skoro 60 odsto građana Crne Gore ne odobrava ignorantski odnos Spajićeve vlade prema Skupštini Crne Gore. Takav odnos zahtijeva odgovor opozicije u parlamentu, koji je do sada bio limitiran dobijanjem pozitivnog IBAR-a. Očigledno je da se konstruktivnost DPS-a protumačila kao slabost, pa ćemo različitim reakcijama, kako u institucijama tako i van njih privesti vlast poštovanju procedura i propisa.

DPS, kao najjača opoziciona partija nedavno je spriječila održavanje premijerskog sata, sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je premijer Spajić trebalo da odgovara na poslanička pitanja. To je bio naš odgovor na činjenicu da je tokom proteklih nekoliko mjeseci premijerski sat odgađan četiri ili pet puta, a da se to posljednji put desilo na nezabilježen način u političkoj istoriji Crne Gore – premijer je obavijestio parlament, poslanike i građane da će biti u Briselu, dok je uživao na rnogorskom primorju. Prethodno je više puta odgađao suočavanje sa poslanicima, iznoseći razna opravdanja za odlaganje, što je ne samo nekorektno prema građanima, već je potcjenjivanje Skupštine koja je izabrala Vladu.

Na ovaj način pokazali smo da se može kroz legitimne alternativne vidove borbe upozoriti vlast na nepoštovanje Skupštine i Ustavnih obaveza. Važno je da sačuvamo institucije od propadanja, ali ako vlast o tome ne brine, već ponašanjem destruktivno djeluje na politički sistem, onda opozicija ima potpuno pravo da vlast na sve načine spriječi u rušenju Ustava. Koji su to načini borbe svjedočićete u narednom periodu.

Dvije vanredne sjednice parlamenta koje treba da se održe istog dana, 16. avgusta, sa čak 12 tačaka, zakazane su bez konsultacija sa opozicijom i suprotno dogovoru Kolegijuma predsjednika Skupštine. Što je, po Vašem mišljenju, cilj vladajuće koalicije?

Živković: Na Kolegijumu predsjednika Skupštine bilo je dogovoreno da jedna vanredna sjednica bude održana krajem ovog mjeseca, a onda je predsjednik Skupštine Mandić, bez naknadnih konsultacija, zakazao jednu, a ubrzo potom i drugu. Uz to, vrijeme za raspravu između dvije sjednice biće tri sata, što pokazuje koliko je stalo vladajućoj većini i izvršnoj vlasti da se povede rasprava o važnim zakonskim rješenjima.

Naravno da je ovo samo još jedna od, sada već ustanovljenih, praksi kršenja Poslovnika i dogovora sa sjednica Kolegijuma, što, kako smo konstatovali ranije, predstavlja još jedan vid narušavanja ustavne nadležnosti i nadzorne uloge Skupštine i poslanika.

Uz to, ne vidimo da je za ovakva ozbiljna zakonska rješenja prethodno urađena bilo kakva analiza, organizovane javne rasprave, vođen dijalog partnera i zainteresovanih strana. Pritom, radi se o setu zakona koji se tiču svih, jer se, recimo, odnose na raspolaganje državnom imovinom, ili na uvođenje izuzetaka u dijelu javnih nabavki i zapošljavanja od standardnih, zakonom definisanih procedura.

Cilj vladajuće koalicije je jasan, pripremiti teren da što duže ostane na vlasti. S tim u vezi, suština dijela zakonskih rješenja je u tome da se njihovom primjenom partijama većine obezbijedi ozbiljna institucionalna prednost kroz partijsko zapošljavanje i razne vrste socijalnih davanja.

Imamo i izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima, kojima se narušava i kompromituje cjelokupni službenički sistem koji je godinama pažljivo normiran uz podršku Evropske komisije i kojima se daje neograničeno pravo Ministarstvu unutrašnjih poslova kod zapošljavanja policijskih službenika. U ovom procesu ministar će biti ključna ličnost jer se zapošljavanje u Upravi policije ne može obaviti bez njegove saglasnosti, što stvara preduslove za velike zloupotrebe i vršenje direktnog političkog uticaja kod zapošljavanja policijskih službenika, a kako smo svjedočili borbi za prevlast i partijski uticaj u bezbjednosnom sektoru onda je jasno čemu vode ove izmjene zakona.

Planirane izmjene i dopune Zakona o razvojnoj banci podrazumijevaju dodatna izdvajanja od više od 90 miliona eura čime se otvara prostor za ozbiljne aktivnosti po pitanju zapošljavanja velikog broja ljudi i raspolaganje ozbiljnim budžetima usred izborne kampanje. Sve ovo treba da se raspravi za par sati u Skupštini kako bi funkcioneri parlamentarne većine nastavili sa zloupotrebama, vjerujući da neće doći dan da polože račune, ne samo pred građanima već u transparentnim krivično-pravnim procesima.

Da li opozicija i u toj situaciji prirema konkretan odgovor i koji?

Živković: Na sve što se dešava u našem društvu treba odgovoriti i u Skupštini i van nje. Usitnjavanje opozicione političke scene je metod borbe za održavanje na vlasti koji je osmišljen u Beogradu. Cilj je otupiti ili oslabiti jak građanski otpor da bi se na kraju raščišćenim prostorom došlo do izmjene Ustava i uvođenja dvojnog državljanstva, što bi bio i kraj Crne Gore. Otuda i stalno insistiranje da je jedino bitno kakav nam je životni standard i da je svako drugo ponašanje opstrukcija daljeg puta Crne Gore u EU.

Tom pričom treba pasivizirati dio javnosti dok posao ne bude okončan. To nikako nećemo dozvoliti. Demokratska partija socijalista i njeni tradicionalni partneri imaće adekvatan odgovor na sve akte koji se preduzimaju sa ciljem nanošenja štete Crnoj Gori i njenim građanima. Da to možemo – pokazali smo u prethodnom periodu kada smo odigrali ključnu ulogu u rušenju vlade Zdravka Krivokapića, pa potom i vlade Dritana Abazovića. Građani ne treba da imaju dilemu da ćemo i ovog puta adekvatno reagovati, jer ova vlast ne može opstati na ovim i ovakvim temeljima, baš kao ni prethodne dvije vlade.

Lokalni izbori u Podgorici zakazani su za 29. septembar, ali aktuelna vlast i pored jasnih zakonskih normi nastavlja da, prema tvrdnjama opozicije, masovno partijski zapošljava. Kako izaći na kraj s takvim praksama?

Živković: Glavni grad je od dana raspisivanja vanrednih izbora u Podgorici objavio više od 10 oglasa koji se odnose na stalno zaposlenje u sistemu lokalne samouprave, što predstavlja nedvosmisleno kršenje zakona. U ovakvim slučajevima obaveza je nadležnog tužilaštva da reaguje i spriječi zloupotrebe koje direktno utiču na rezultate i izborni proces u cjelini.

Ipak, budući da imamo očigledno partijsko tužilaštvo, nemam iluziju da će biti bilo kakve reakcije, baš kao što godinama svjedočimo ćutanju u odnosu na desetine krivičnih prijava koje je podnijela DPS. Zbog toga, naša je obaveza da svakodnevno podsjećamo javnost na nepočinstva nove vlasti kako na državnom tako i na nivou Glavnog grada. Doći će dan brže nego što misle kada će se preispitati njihova odgovornost za svu štetu koju su nanijeli budžetu kroz mnogobrojne zloupotrebe.

I pored ranijih najava nema konkretnog rada na izbornoj reformi, a ulazimo u izborni ciklus. Da li vjerujete da će Odbor za izbornu reformu uopšte uspješno okončati svoj posao?

Živković: Rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva od izuzetnog je značaja, jer se radi o najvažnijoj reformi u našoj državi. Ovo predstavlja priliku za sve nas da donesemo kvalitetna zakonska rješenja koja će nas ubuduće štititi od neželjenih praski kao što je primjer lokalnih izbora u Šavniku. Međutim, podsjetiću vas da Odbor, u prvih šest mjeseci svog postojanja i rada, nije uspio da usvoji čak ni plan i dinamiku rada. Za izradu konkretnih zakonskih tekstova potrebni su posvećenost, naporan rad i vrijeme provedeno na ovom poslu, a prije svega saglasnost svih strana. Mislim da smo, nakon širokog konsenzusa oko sprovođenja popisa, jednog broja imenovanja i IBAR zakona, dokazali da možemo napraviti značajan iskorak ka efikasnoj i kvalitetnoj izbornoj reformi.

Ne zaboravimo da je današnja vlast dok je bila u opoziciji kritikovala izborno zakonodavstvo, stalno podsjećajući o fantomskim biračima, od čega su ostale samo fantomske priče. U međuvremenu su zaboravili na sve prigovore jer su iz opozicije prešli u vlast po istom zakonodavstvu za koje su smatrali da je neregularno. Ne čudi neprincipijelnost i brza zaboravnost, ali i pored toga vjerujem da nam je potrebno reformisano izborno zakonodavstvo kako bismo otklonili sve nedoumice.

Čak i kada razriješimo dilemu i izmijenimo zakone, siguran sam da sadašnja vlast neće mirno predati vlast, a to su pokazali u Andrijevici i Šavniku. Ipak, Demokratska partija socijalista će, i u procesu izborne reforme, kao i svim drugim procesima koji su važni za Crnu Goru, dati svoj puni doprinos kako bismo nastavili napredak u svim važnim društvenim segmentima.

Ulaskom Bošnjačke stranke u vlast, što ste oštro kritikovali, vladajuća koalicija ima gotovo dvotrećinsku većinu. Da li Vas ta okolnost zabrinjava, imajući u vidu da je opoziciji smanjen manevarski prostor?

Živković: Rekonstrukcija Vlade je nešto što bi trebalo da zabrinjava ne samo DPS, već sve građanski nastrojene partije i njihove glasače u Crnoj Gori. Ne treba da raspravljamo u kontekstu ulaska BS u Vladu, već se treba duboko zamisliti nad činjenicom da se prilikom rekonstrukcije Vlade realizovala raspodjela funkcija po isključivo etničkom ključu, odnosno po principu zastupanja naroda, a ne građana i insteresa države. Premijer je, pritom, izjavio da je Crna Gora „nikad pomirenija“, a ono što je uradio zapravo je otvoreno podsticanje netrpeljivosti i homogenizovanja nacionalnih partija. Na ovaj način mala Crna Gora postala je zemlja sa najglomaznijom, a istovremeno najnekompetentnijom državnom upravom, što je posljednji stadijum uvođenja partitokratije.

Bez obzira na zanesenost funkcijama i interesom, želim duboko da vjerujem da će se pripadnici pojedinih stranaka, među kojima je i BS, istinski voditi interesima građana koje zastupaju ako dođe do određenih prelomnih trenutaka i odluka. Rekonstrukcijom Vlade a i izjavama koje smo imali prilike da čujemo, Crna Gora se želi etno-federalizovati i pretvoriti u društvo naroda, da prevedemo, po modelu onoga što imamo u BiH. Kako to izgleda u susjedstvu imali smo prilike da vidimo prije tri decenije. Parcelizacija države po etničkom modelu sa sobom nosi ozbiljne posljedice za koje će preuzeti odgovornost oni koji su spremni da trguju interesima države radi privilegija.

Potreban jak građanski blok na lokalnom i državnom nivou

Da li je BS i dalje poželjan partner DPS-u, imajući u vidu da ide serija lokalnih izbora uključujući Podgoricu, Gusinje, Kotor…?

Živković: Crnoj Gori, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, treba širok i jak građanski front koji će spriječiti dalje urušavanje institucija i sve izazove pred kojim se država nalazi, a koji su nastali kao produkt rada politika nakon 30. avgusta. Postoje partije koje su, osim DPS, tradicionalno okosnica građanske Crne Gore koja se bori za evropske vrijednosti.

DPS je partnere uvijek birao na bazi vrijednosti. Tako će biti i ususret predstojećim izborima. Bićemo partneri onima koji, baš kao i mi, žele društvo građana jednako za sve, društvo svih vjera i nacija, oni koji su spremni da se naredne četiri godine intenzivno bave ekonomskim problemima, životnim standardom i evropskim integracijama. To su vrijednosti za koje se borimo i od kojih nijesmo nikada odstupili. Isključivo vrijednosne koalicije mogu dugoročno da opstanu i na njima se može formirati stabilna politička većina.

Pošto se danas stalno govori o poželjnosti i nepoželjnosti, kada se izgube principi i programske vrijednosti onda je sve moguće, svaka koalicija po principu – ko ponudi više funkcija, novca, službenih vozila, putovanja, reprezentacija, DPS neće trgovati državnim interesom niti se bilo kome prilagođavati. Borićemo se kao i do sada na platformi koja je odavno ustanovljena, koliko god bude potrebno. Na izborima ćemo razriješiti sve dileme, a stečeni legitimitet pretočiti u kvalitetne politike koje će biti ključne u procesu donošenja odluka iz vlasti.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.