Filmski centar Crne Gore odgovorio na protestno pismo pet nevladinih organizacija

Filmski centar Crne Gore odgovorio na protestno pismo pet nevladinih organizacija

Filmski centar Crne Gore odgovorio je na protestno pismo, koje je grupa od pet nevladinih organizacija uputila rukovodstvu te ustanove, sa zahtjevom da obrazlože zašto nijesu podržali projekat “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, reditelja Nebojše Slijepčevića, dobitnika Zlatne palme na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

„Prije svega želimo ovom prilikom da čestitamo ekipi filma na ovoj prestižnoj međunarodnoj nagradi koja šalje snažnu poruku cijelom regionu, te da iskažemo iskreno žaljenje zbog odluke Komisije za sufinansiranje manjinskih koprodukcija što predmetni kratkometražni film, hrvatskog autora Nebojše (a ne Nemanja kako navodite) Slijepćevića nije dobio podršku JU Filmski centar Crne Gore na konkursu realizovanom u 2022.godini“, piše u odgovoru koji potpisuju direktorka Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović i predsjednik Savjeta FCCG Edin Jašarović.

Oni podsjećaju i da Savjet koji usvaja odluke stručne Komisije, ukoliko nema proceduralnih primjedbi (što je i bio slučaj ovom prilikom), nema pravo da utiče na stavove i mišljenja članova Komisije, jer bi u suprotnom doveo u pitanje i sami smisao njenog formiranja, ali i postojanja. Na ovaj način, kako ističu, obezbjeđuje se unutrašnja kontrola i autonomnost rada Komisije koja se formira iz reda eminentnih stručnjaka, koji pri tom potpisuju saglasnost o povjerljivosti informacija koje su predmet pojedinačnih prijava i čija imena nisu dostupna javnosti u periodu raspisivanja i realizacije konkursa.

„Upotrebom preventivnih mehanizma isključuje se bilo kakva mogućnost da Savjet, ali i bilo ko drugi može da tumači ili preispituje stavove Komisije, sem u smislu ispunjenosti pravnih i tehničko-administrativnih uslova konkursa“, poručuju Božović i Jašarović.

U odgovoru stoji i da predmetni film Komisija nije odbila, nego ga je u proceduri konkursa ocijenila sa zbirnim brojem poena (ispod crte) koji se dobija iz presjeka prosječne ocjene sva tri nezavisna člana Komisije.

„Na pitanje, „Da li je neprepoznavanje ovih filmskih projekata posledica uvjerenja suprostavljenih poštovanju ljudskih prava i patnji žrtava ratnih zločina ili nešto drugo može biti razlog za propuste da se podrže djela vrhunskog umjetničkog, ali i kulturno-istorijskog značaja“, želimo da Vam u odnosu na ovu grubu i tendencioznu opservaciju i pretpostavku, prije svega saopštimo da FCCG, ovom prlikom nije napravio nikakav propust.

„Kao javna ustanova osnovana sa namjerom da podstiče proizvodnju kinematografskih djela, sa jasnim nadležnostima koje propisuje Zakon o kinematografiji (2015), FCCG ne podržava bilo kakvo nametanje tematskih i problemskih okvira koji su dio programskih strategija ili agende drugih organizacija, te takvo nametanje smatramo neprimjerenim i neprincipijelnim miješanjem u rad ustanove, bez obzira na to koliko neka tema u filmskoj industriji, a i u samom društvu može izazvati pažnje i biti predmet senzacionalističkih javnih rasprava i debata“, stoji u odgovoru.

Oni su saopštili i da konkretan konkurs nije tematski niti žanrovski determinisan, te da u tom pravcu nema poželjnih niti zabranjenih tema, nego su sve teme slobodne, kao i način njihovog scenarističko – produkcionog tretmana i obrade.

„Kada govorimo o „nedostatku senzibiliteta za kinematografska djela koja imaju potencijal da osvijeste društvo i podstaknu na suočavanje sa ratnom prošlošću“, te „obavezi FCCG-a da djeluje prosvjetiteljski“ kako navodite, podsjetićemo Vas da su upravo odlukama drugih Komisija najmanje dva takva dugometražna projekta doživjela premijerno prikazivanje u protekloj godini i to, film „Sirin“, Senada Šahmanovića, koji je većinska crnogorska koprodukcija, a koji upravo počinje sa scenom iz ratnog zločina u Štrpcima i koji je „otvorio“ Hercegnovski filmski festival, kao i film „Praznik rada“, Pjera Žalice, koji je manjinska crnogorska koprodukcija sa tematikom posljedica rata u Bosni i Hercegovini i koji je „otvorio“, Sarajevo film festival. Konstatujući da su upravo ova dva regionalno veoma prepoznatljiva filma dobila direktnu podršku FCCG opovrgava tendenciozne navode kojim se, „…nadate da Filmski centar nema strategiju da ovakve teme zaobilazi“, navodi se u odgovoru.

„Uz potpuno razumijevanje Vašeg razočaranja, zabrinutosti i interesovanja koje povodom ovog projekta iskazujete, koristimo ovu priliku da Vas u smislu eventualne „odgovornosti“ obavijestimo da nakon uspješno sprovedene procedure ovog javnog konkursa, iako u zakonskom roku nismo dobili primjedbe, ni sami nismo zadovoljni odlukom stručne Komisije, i smatramo da odluke mogu biti i pogrešne i dobre. U tom smislu FCCG će i u narednom periodu nastaviti da unapređuje svoje interne procedure odlučivanja kako bi kao odgovorna lica kojima se obraćate u ovom dopisu mogla direktnije uticati na odluke nakon realizacije konkursa. Predmetni film će nakon svjetske premijere i ditribucije, te posredstvom naše odlične međuregionalne saradnje sa Hrvatskim audio-vizuelnim centrom biti promovisan i prikazan u Crnoj Gori u okviru naših redovnih programskih aktivnosti“, poručili su Božović i Jašarović.

Izvor:CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.