KotorArt vraća pozorišni segment na festival, danas počinje i akademija za mlade muzičare i teatarske profesionalce

KotorArt vraća pozorišni segment na festival, danas počinje i akademija za mlade muzičare i teatarske profesionalce

Povratak na istraživačko, inovativno i autentično

Od 2017. godine, sticajem različitih okolnosti i nedostatka komunikacije sa Ministarstvom kulture, vratili smo se našim korijenima i muzici, ali ne odustajući od ideje ovog multidisciplinarnog pristupa, koji zapravo ove godine predstavljamo i podižemo na viši nivo – kazao je Ratimir Martinović.

Međunarodni festival KotorArt, u okviru segmenta KotorArt teatar, predstaviće monodramu „Nina“ autorke projekta i glumice Nikoline Vujović, večeras u 21.30 sati u Samostanskom kompleksu Sv. Nikole u Prčanju. To će označiti i svojevrsni povratak pozorišnog segmenta na KotorArt, o čemu je juče, između ostalog, bilo riječi i na konferenciji za novinare. 

Organizatori i urednici KotorArta, pored segmenta KotorArt teatra, najavili su i Akademiju za mlade muzičare i teatarske profesionalce koja će biti održana od 24. do 29. jula u Kotoru.

POVRATAK IDEJI

Direktor KotorArta Ratimir Martinović podsjetio je da je od samog počeka ideja bila da se napravi veliki, multidisciplinarni festival.

- Multidisciplinarni program je bio ideja od starta i realizovao se u periodu od 2009. godine do 2014/15., kada je KotorArt na neki način prigrlio brojne druge programe koji su nezavisno od nas postojali. Međutim od 2017. godine, sticajem različitih okolnosti i zbog nedostatka komunikacije sa Ministarstvom kulture, vratili smo se našim korijenima i muzici, ali ne odustajući od ideje ovog multidisciplinarnog pristupa, koji zapravo ove godine predstavljamo i podižemo na viši nivo. Pored postojećih segmenata festivala, ove godine imamo nekoliko značajnih segmenata koji su podrazumijevali ozbiljnu uredničku ekipu. Čast nam je i ponos da smo okupili profesionalce u svojim poljima djelovanja, a koji su prepoznali potencijal i vrijednost onog što mi radimo - kazao je Martinović.

On je naveo da ovogodišnji program treba da nastavi ono što KotorArt od samog starta radi.

- Iako smo formalno festival, mi doživljavamo KotorAt kao ozbiljnu platformu koja je umjetničkog, edukativnog i inovativnog profila, platformu koja ima za potrebu da propita kapacitete Kotora koji je sam po sebi jedna velika pozornica, a vjerujem da će to programi ove godine dokazati, ali isto tako da propita i potrebe publike - kazao je Martinović.

Urednik KotorArt teatra, reditelj i profesor Boris Liješević, kazao je da je riječ o specifičnom i jedinstvenom projektu, te da se odazvao pozivu Martinovića prije godinu da osmisle nešto što će na neki način da vrati pozorište na KotorArt, a da to bude istraživačko, inovativno i autentično. Riječ je o četiri monodrame, odnosno autobiografskim, autorskim projektima.

- Radi se o glumcu koji inspiraciju i materijal za rad pronalazi u vlastitom životu, vlastitoj biografiji i on zapravo ne igra nikog drugog do sebe samog. Autorski projekat je drugi dio ove sintagme zato što je glumac sam svoj autor, kreator i inicijator scene i cijelog projekta. Ovo je zapravo jedan poseban koncept i rijedak koji se zadnjih godina razvija u regionu. Ovo sada na KotorArtu je prilika da se to na neki način formalizuje, kapitalizuje, da se ti autobiografski projekti ne posmatraju kao neke pojedinačne, usamljene predstave, nego da to dobije neki teatarski, poetički, formalni okvir, neko svoje ime i prezime. Prepoznali smo da KotorArt ima tu vrstu fleksibilnosti da može da isproba potpuno novi koncept, ali i da je publika KotorArta do te mjere fleksibilna i otvorena - kazao je Liješević.

Nikolina Vujović će izvesti monodramu „Nina“, koja se igra u Narodnom pozorištu iz Subotice, Marija Medenica autorski projekat „Neodustajanje“, koji je njena doktorska disertacija, a igra se u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Potom, 26. jula Lucija Barišić će izvesti svoj komad „Final Act“, koji se igra u ZKM Zagrebu, a 28. jula svoj autorski projekat igra crnogorska umjetnica Mirjana Medojević, koja već nekoliko godina živi i radi u Ljubljani, gdje je i nastao njen projekat „Požrtvovana koza“.

VELIKI NAPOR

Najavljujući renomirane profesionalce iz regiona i Evrope, urednica KotorArt akademije za muzičare i teatarske profesionalce Sara Mandić kazala je da ideja koja stoji iza ovog segmenta jeste da se producentima i menadžerima u kulturi pokuša pružiti pregled različitih aktivnosti iz domena izvođačke umjetnosti, sa fokusom na teatru i muzici.

- Tim festivala je s uredničkim timom uložio veliki napor da u Kotoru u ovom periodu, baš u ovaj prostor kreativnog haba, dovedemo eksperte i profesionalce iz oblasti kulturnog menadžmenta i politike, kao i produkcije u kulturi - kazala je Mandić.

Kako je objasnila, akademiju će pratiti 13 polaznika iz Crne Gore i regiona, a odabrani su putem otvorenog poziva.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, kao i uz podršku Evropske unije. 

Glumac konačno izlazi iz svoje pasivne uloge

Urednik segmenta KotorArt teatar Boris Liješević kazao je da su monodrame, koje će vidjeti kotorska publika, značajne jer pokazuju da se pozorište mijenja, da traži novi materijal, nove prostore, nove izvore i novu osjećajnost. Značajne su, kako je rekao, i po tome jer glumac konačno izlazi iz te svoje pasivne uloge u kojoj čeka da bude prepoznat, pozvan, da mu se da tekst, uloga, lik.

- Ovdje se glumac okreće sam sebi, uzima stvar u svoje ruke, okreće se svom životu, svojoj svakodnevici i onome što ga na svakodnevnom nivou obuzima, pronalazi dramatiku i materijal za pozorišni rad – kazao je Liješević.

Izvor:Pobjeda

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.