Filip David za

SLAVNI KNJIŽEVNIK

Filip David za "Avaz": Zločinci nikada nisu pokazali kajanje, a i danas su u milosti vlasti

U rezoluciji o Srebrenici se ističe da je krivica individualna, što posebno naglašavaju i crnogorski amandmani Slavni beogradski književnik i neumorni borac protiv nacionalizma Filip David kaže za “Avaz” da nije ni važno šta ko misli, jer je sve činjenice utvrdio i presudio Međunarodni sud u Hagu.

On smatra da bi sadašnjim okolnostima usvajanje rezolucije moglo pogoršati već loše odnose među susjedima.

- Nikada nisam bio pristalica kolektivne krivice, a u rezoluciji o Srebrenici se ističe da je krivica individualna, što posebno naglašavaju i crnogorski amandmani. Ali to ne znači da nije postojala i ne postoji moralna odgovornost vlasti, koja je stajala iza zločinaca pružajući im političku i vojnu podršku. Zločinci nikada nisu pokazali kajanje, a i danas su u milosti te vlasti. Takav odnos prema presuđenim zločinima i zločincima govori mnogo o ukupnom stanju u srpskom društvu, o nedostatku iskrenosti, empatije, hrabrosti i želje da se prihvati istina koja je neophodna ako želimo društvo oslobođeno licemjerja i demagogije i dobre odnose sa susjedima. Vjerujem da bi podrška Srbije rezoluciji, što u ovome času djeluje utopistički, otvorila put normalizovanju odnosa ali, očevidno, izuzetno smo daleko od toga - ističe David.

Podsjećamo, u Njujorku, u 16 sati po našem vremenu, danas bi trebala biti održana sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), na čijem dnevnom redu će se naći rezolucija o genocidu u Srebrenici. O dokumentu koji je izazvao silne emocije u bh. javnosti, ali i regionu, izjasnit će se 193 predstavnika zemalja članica, a za njegovo usvajanje potrebna je natpolovična većina od 97 glasova.

Izvor:Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.