Hrvatska dobila novu Vladu: Plenković premijer po treći put

Hrvatska dobila novu Vladu: Plenković premijer po treći put

Hrvatska je večeras dobila novu 16. vladu na čijem čelu je ponovo Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice, javljaju hrvatski mediji. Hrvatski sabor je izglasao novu vladu sa 79 glasova, dok je jedan poslanik bio udržan, a 61 poslanik je glasao protiv.

Premijer Plenković i ministri su nakon toga položili zakletvu.

Glasanju je prethodila cjelodnevna desetosatna rasprava, pišu hrvatski mediji.

Nakon polaganja zakletve Andrej Plenković je započeo treći uzastopni premijerski mandat.

On je Saboru prije toga predstavio i četvorogodišnji Program nove Vlade, koji se bazira na „uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suvjerenoj Hrvatskoj“.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto platu od 1.600 eura, minimalnu bruto platu od 1.250 eura, kao i otvaranje 125.000 novih radnih mjesta.

Penzije bi do kraja mandata nove vlade trebalo da se povećaju za najmanje 30 odsto, čime bi prosječna penzija iznosila najmanje 750 eura.

Nova vlada će umjesto dosadašnjih 16 imati 18 ministarstava i sedam potpredsjednika.

Novu Vladu Hrvatske formirali su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Domovinski pokret (DP), uz podršku dijela poslanika iz manjinskih stranka, ali bez Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), što je bio izričiti zahtjev DP-a.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.