Osmani: Pitanje je vremena kada će Kosovo postati dio Savjeta Evrope

Osmani: Pitanje je vremena kada će Kosovo postati dio Savjeta Evrope

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je pitanje vremena kada će Kosovo biti 47. članica Savjeta Evrope, reagujući tako na činjenicu da se na današnjoj sjednici Komiteta ministara SE nije našlo pitanje članstva Prištine.

„Na tom putu nećemo kompromitovati vrijednosti koje čine temelj naše zemlje. Kada budemo tamo, nastavićemo da se zalažemo za stubove koji definišu SE, ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava“, navela je Vjosa Osmani, prenosi N1.

Prema njenim riječima, Kosovo neće služiti kao produžena ruka Rusije ili kao model autokratskog ponašanja.

„Zahvalni smo svim zemljama koje su nas do sada podržavale. Zajedno ćemo raditi na tome da ova pobjeda ljudskih prava postane stvarnost prije nego kasnije“, dodala je predsjednica Kosova.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izjavila je da je na današnjem ministarskom sastanku Savjeta Evrope, kojim je obilježeno 75 godina od osnivanja najznačajnije organizacije za zaštitu ljudskih prava na evropskom kontinentu, bilo intervencija različitih država članica koje su tražile članstvo Kosova u SE. Donika Gervala navela je da je Kosovu „nametnut kasni, neformalni i proizvoljni preduslov“, zbog čega je kosovska vlada dala razuman predlog za prevazilaženje blokade.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.