Slovačka – dan nakon pokušaja ubistva premijera: Duboke podele, spirala napada i prebacivanja krivice

Slovačka – dan nakon pokušaja ubistva premijera: Duboke podele, spirala napada i prebacivanja krivice

Robert Fico i dalje je u teškom, ali stabilnom stanju nakon što je juče upucan u gradu Handlova. Političari pozivaju na jedinstvo u zemlji, koja je, kako navode, duboko i zabrinjavajuće podeljena. Osumnjičeni je optužen za pokušaj ubistva i preti mu kazna do doživotne robije.

Premijer je juče bio na operaciji koja je trajala pet sati. Doktori su uspeli da ga stabilizuju, ali je Fico i dalje u teškom stanju.

„Ne mogu još da potvrdim da je prognoza pozitivna, zbog ozbiljnosti povreda koje su napravila četiri metka. I dalje čekamo da vidimo kako će telo da odgovori“, rekao je slovački ministar unutrašnjih poslova Matus Šutaj.

A političke stranke su odgovorile jedinstvom. Svi su osudili napad na premijera. Njegov zamenik kaže da je jasno da je napad politički motivisan i to zbog odluka Ficove Vlade, kao i da je napadač delovao sam.

„On je naveo da je odlučio da puca zbog ukidanje kancleraije specijalnog tužioca, ukidanja vojne pomoći Ukrajini, mešanja u rad javnog servisa i otpuštanje predsedavajućeg Saveta Sudstva. On se ne slaže sa politikom Vlade i zato je izvršio atentat na premijera“, rekao je Šutaj.

Ujedinili su se i odlazeća predsednica i tek izabrani predsednik – inače politički protivnici.

„Jučerašnji napad je ljudska tragedija, ali i napad na demokratski sistem. Izabrani predsednik i ja zato stojimo ovde zajedno“, izjavila je odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

Novoizabrani predsednik Peter Pelegrini kaže: Kao budući predsednik užasnut sam dokle ide politička mržnja, da je napadnut demokratski izabran čovek i da se sad bori za život.

Zemlja je i dalje u šoku, a stanovnici mesta Levice odakle je i napadač su posebno zabrinuti:

„Nikada ne bih pomislila da ovako nešto može da se desi u našoj zemlji. Ne znamo šta da radimo, ovo nas je šokiralo“, rekla je Marija Veber.

Iz glavne opozicione stranke poručuju da mora da se prekine spirala napada i prebacivanja krivice, i da sada svako mora da doprinese pomirenju i kao političar i kao građanin.

Mediji i javnost šalju poruku da stranke moraju da obuzdaju emocije, ublaže rečnik i stav i prema dešavanjima u javnom životu, ali i prema medijima.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.