Si Đinping uputio pismo zahvalnosti Vučiću: Odnosi Srbije i Kine dignuti na istorijski nivo
Foto: Tanjug

Predsjednik Kine uputio zahvalnost na toplom i prijateljskom prijemu

Si Đinping uputio pismo zahvalnosti Vučiću: Odnosi Srbije i Kine dignuti na istorijski nivo

Predsjednik Kine Si Đinping danas je povodom nedavne posjete Srbiji, u pismu predsjedniku Aleksandru Vučiću, izrazio "zahvalnost na toplom i prijateljskom prijemu" istakavši da "pridaje veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa i da je spreman da zajedno sa njim ulaže napore u izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri".

"Pod našim zajedničkim rukovodstvom, kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo svestrano napreduje na novi nivo. Naše dvije zemlje uzajamno čvrsto podržavaju vitalne interese i značajne brige, bilježe međusobno političko povjerenje, solidno unapređenje praktične saradnje, kao i čelično prijateljstvo koje sa vremenom postaje sve čvršće, donoseći opipljive koristi narodima dvije zemlje, dajući snažan impuls sopstvenoj modernizaciji i nacionalnom podmlađivanju", navodi se u pismu Si Đinpinga Aleksanru Vučiću koje prenosi pres služba predsjednika Srbije.

Si je ukazao da su tokom njegove posjete "duboko razmijenjena mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa" i da je postignut niz važnih konsenzusa.

"Naše dvije zemlje su zajedno proglasile izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su naši bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu, što će ubrizgavati novi snažan podsticaj vječnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije", naveo je.

U pismu Vučiću kineski lider je naveo da je spreman da sa predsjednikom Srbije nastavi da održava strateške komunikacije i redovne kontakte dodajući da "visoko cijeni" njegovu "čvrstu posvećenost samostalnosti i samoosnaživanju Srbije" kao i njegovu "dalekovidost zbog dosljednog zalaganja za razvoj kinesko-sprskih prijateljskih odnosa".

"Pod novom situacijom, kinesko-srpski odnosi već stoje na novoj i višoj istorijskoj polaznoj tački i suočavaju se sa važnim strateškim prilikama i širokim razvojnim perspektivama. Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa, te sam spreman da zajedno sa Vama ulažem napore da unapređujemo izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri sa neprekidnim novim rezultatima, doprinosimo više blagostanju narodima dvije zemlje, dajući novi i veći doprinos svjetskom miru i napretku, kao i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo", zaključio je Si u pismu Vučiću povodom posjete Srbiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.