Preminuo književnik Ivan Ivanji

Preminuo književnik Ivan Ivanji

U 96. GODINI

Književnik, prevodilac i autor "Vremena" Ivan Ivanji preminuo je juče u 96. godini života. Život je završio tamo gdje je prije 80 godina iz Novog Sada kao Jevrejin bio deportovan da umre – u Vajmaru, samo desetak kilometara od svog nekadašnjeg logora, u Hitlerovom omiljenom hotelu i to na Dan pobjede nad fašizmom.

[Ivan Ivanji] Ivan Ivanji (Foto: Medija centar Beograd)

Napisao je 26 romana, neke izvorno na srpskom, neke na njemačkom, tri zbirke pripovjedaka, tri knjige poezije, pisao je drame, knjige za djecu, memoare, eseje…

Na njemački je, pored ostalih, prevodio Kiša i Albaharija, sa njemačkog Brehta, Borherta, Grasa, Bela, Encensbergera, Jaspersa. Prevodio je mađarsku poeziju na srpski.

Radio je kao nastavnik nacrtne geometrije, kao novinar, bio je umjetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, zamjenik upravnika Narodnog pozorišta, Titov prevodilac za njemački jezik.

Rođen je u Zrenjaninu u jevrejskoj ljekarskoj porodici. Roditelje su mu ubili ubrzo nakon njemačke okupacije 1941. On je preživio nacističke koncentracione logore Aušvic i Buhenvald. Kasnije je pisao o "svom lijepom životu u paklu".

Život je završio tamo gdje je prije 80 godina iz Novog Sada kao Jevrejin bio deportovan da umre – u Vajmaru, samo desetak kilometara od svog nekadašnjeg logora, u Hitlerovom omiljenom hotelu i to na Dan pobjede nad fašizmom.

Govorio je da je svaki dan poslije logora dobio na poklon, da se osjećao pobjednikom samim tim što je ostao živ.

Neumoran do posljednjeg časa, imao je u vajmarskom pozorištu književno veče posvećeno bauhausu pod nacional-socijalizmom i čitao je iz svog romana "Slova od kovanog gvožđa". Presjekao je vrpcu na otvaranju Muzeja prinudnog rada u nacističkoj Njemačkoj.

Kao jedan od posljednjih živih svjedoka "vremena zla", smatrao je svojom dužnošću da neprestano upozorava na opasnosti koje donosi zaborav, na povratak nacionalizma, rasizma i modernih diktatora, na smrt izbjegličke djece koja bježe od ratova i nemaštine u svijetu koji se ponovo nalazi na prekretnici.

Govorio je da nikako ne smijemo da se pomirimo sa uslovima u kojima živimo.

Vrijeme i mjesto komemoracije biće naknadno objavljeni.

 

Izvor:RTCG

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.