Milatović: Samo ako se na pravi način suočimo sa prošlošću, možemo izgraditi prosperitetnu budućnost
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Milatović: Samo ako se na pravi način suočimo sa prošlošću, možemo izgraditi prosperitetnu budućnost

Mladi u Crnoj Gori imaju snagu da oblikuju društvo u kojem će živjeti, a njihov angažman u procesu suočavanja s prošlošću obezbjeđuje da se vrijednosti pravde, istine i pomirenja integrišu u temelje budućeg društva, poručeno je tokom razgovora predsjednika države Jakova Milatovića sa polaznicima Škole tranzicione pravde, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje uz podršku UNDP-a.

Milatović je istakao da uključivanje mladih u procese tranzicione pravde može biti značajno u kontekstu prevencije radikalizacije društva, te da je zbog toga važno pružiti im priliku da budu aktivni učesnici aktuelnih dešavanja u zemlji.

Dodao je da se na taj način podstiče razvoj kritičkog mišljenja, što je primarni preduslov za razvoj građanske svijesti, a čemu bi umnogome doprinijelo to da građansko obrazovanje dobije formalni status u našem obrazovnom sistemu.

Predsjednik Milatović je podsjetio da je suočavanje sa prošlošću jedan od stubova njegovog predsjedničkog mandata, jer jedino na taj način možemo izgraditi društvo u kojem će lekcije iz prošlosti postati temelj sigurnije i prosperitetnije budućnosti.

Tokom razgovora je konstatovano da otvoreni dijalog i upoznavanje sa istorijskim istinama, mladima pomažu da razviju empatiju prema žrtvama, što je veoma značajno za prevazilaženje vidljivih polarizacija u našoj zajednici.

Na kraju, Milatović je poručio da je proces tranzicione pravde dugoročan, te da zahtijeva kontinuiranu podršku i angažman svih relevantnih aktera, kako bi zajedničkim naporima izgradili bolju i pravedniju Crnu Goru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.