MUP: Za sedam dana na teritoriji Crne Gore registrovali 71 krivično djelo
Ministarstvo unutrašnjih poslova

MUP: Za sedam dana na teritoriji Crne Gore registrovali 71 krivično djelo

Službenici Uprave policije su, od 8. do 15. aprila, na teritoriji Crne Gore registrovali 71 krivično djelo za koja će odgovarati 71 fizičko i jedno pravno lice. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 65 djela.

U trenutku izvršenja 20 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem 18 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 90%. Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 51 osobu. od čega njih 37 zbog krivičnih djela, a 14 zbog učinjenih prekršaja. Nedelju za nama su obilježile aktivnosti u okviru predmeta “Alfa“, te su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja u Danilovgradu lišili slobode M.K. bivšeg Glavnog specijalnog tužioca, a u Bijelom Polju Z.L. bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Ova akcija je rezultat višemjesečnog koordiniranog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i EUROPOL-a. Juče su izvršeni pretresi prostorija koje koriste ova lica na desetak lokacija i oduzeta je veća količina oružja, više motornih vozila visoke klase, a određene prostorije su zapečaćene radi dalje provjere dokumentacije i poslovanja.

Osim toga, ispred Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lišili su slobode I.B. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Ovo lice je član jedne organizovane kriminalne grupe i tereti se za članstvo u kriminalnoj organizaciji i za krijumčarenje droga. Kriminalistička policija je sprovodila pojačane aktivnosti prema visokorizičnim bezbjednosno interesantnim licima na području Cetinja i Tivta. Na Cetinju su četiri osobe lišene slobode, a protiv pete je podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. U Tivtu su procesuirana tri lica zbog istog djela, a kod njih je u vozilu pronađeno vatreno oružje izbrušenog fabričkog broja sa metkom u cijevi i 13 komada municije u okviru.

Kada je riječ o aktivnostima na planu suzbijanja zloupotrebe narkotika, policija je prošle nedelje zaplijenila oko 36 kilograma različitih vrsta opojnih droga (marihuna, kokain i 15 tableta sintetičkih droga). Policija je prethodne nedelje podnijela pet krivičnih prijava protiv pet lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeto je i 35 prekršajnih prijava protiv 35 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala policija je podnijela krivičnu prijavu protiv jednog fizičkog i jednog pravnog lica zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju. Oni su svojim nezakonitim radnjama pričinili štetu budžetu Crne Gore u iznosu od preko 300.000 eura. Kada je riječ o ekološkom kriminalu policija je procesuirala jedno lice zbog kriivčnog djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje. Pripadnici policije podnijelu su dvije krivične prijave protiv tri osobe zbog djela trgovine ljudima. Dva lica su lišena slobode zbog krivičnog djela trgovina ljudima u pokušaju, a jedno lice je lišeno slobode zbog krivičnog djela trgovina ljudima.

Tokom navedenog perioda registrovano je 12 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 18 prekršajnih prijava. U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati šest maloljetnika, i to zbog krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, zlostavljanje, krađa i oduzimanje vozila. Takođe, 11 maloljetnih osoba će prekršajno odgovarati shodno Zakonu o javnom redu i miru i shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici.

U prethodnoj sedmici, tačnije juče, registrovan je događaj napada na novinare i/ili imovinu medija i predstavnike medija, a u odnosu na koji su spisi predmeta dostavljeni nadležnom tužilšatvu na dalje odlučivanje. Naime, novinarka TV Vijesti je prijavila da su joj, tokom obavljanja radnog zadatka, u Bijelom Polju od strane više lica upućene uvrede i prijetnje, te da joj je nakon toga blokirano vozilo i da je spriječena u vršenju svog radnog zadatka.

Crnogorska policija je, shodno međunarodnim potjernicama, lišila slobode dva lica, dok je po nacionalnim potjernicima policija je lišila slobode 13 osoba. Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 26 lice zbog 20 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 14 je lišeno slobode. Tokom prethodne nedelje policija je izvršila dvije operativno – taktičke radnje “Racija“ u Beranama i Kolašinu u četiri ugostiteljska objekta.

Policija je, od 8. do 15. aprila obezbjeđivala tri javnih okupljanja. Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 112 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 10 osoba zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 44 lake tjelesne povrede. Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 295 prekršajnih prijava, izdala 2.556 prekršajnih naloga i lišila slobode 105 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 37.500 eura. Granična policija je od 8. do 15. aprila na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 397.009 lica, od toga 199.112 lica na ulazu i 197.897 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 112.212 motornih vozila, 91 plovilo, 495 vazduhoplova i 54 voza. Nije dozvoljen ulaz u naš državu za 13 lica jer nisu ispunjavala propisane uslove za ulazak u zemlju i iz razloga nacionalne bezbjednosti, javnog pretka ili javnog zdravlja.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli jednu prekršajnu prijavu i izdali 92 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 21 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 28 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 97 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je devet prestanka privremenih boravaka. Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno šest akcija “Stranac“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.