Albanija najavila korištenje dronova u borbi sa uzgajivačima marihuane

Albanija najavila korištenje dronova u borbi sa uzgajivačima marihuane

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Taulant Balla najavio je 13. aprila da će od sljedeće nedjelje dronovi "bajraktar" biti korišcteni za kontrolu albanske teritorije i otkrivanje uzgoja marihuane.

Kako je istaknuo Balla, angažiranjem bespilotnih letelica "bajraktar" bit će dopunjeno praćenje iz zraka aviona italijanske financijske policije (Guardia di Finanza), prenosi Beta.

Albanski ministar unutrašnjih poslova najavio je da bi 2024. trebala biti godina kada će "fenomenu uzgoja i trgovine kanabisom biti zadat istrebljujući udarac".

"Želim potvrditi da ćemo pored zračnog osmatranja kroz protokol o suradnji koji imamo sa Financijskom gardom ove godine, od sljedeće nedjelje početi da koristimo i bespilotne letelice 'bajraktar', koje će vršiti sistematski nadzor nad cjelokupnom teritorijom Albanije u borbi protiv uzgoja i trgovine kanabisom", rekao je Bala.

On je dodao da će dronovi biti korišcteni za praćenje svih drugih oblika kriminala, uključujući ekološku, bespravnu gradnju, kao i u okviru mera koje se odnose na turističku sezonu.

U Albaniji je tokom prošle godine zaplijenjeno četiri tone kanabisa i uništeno 293.000 stabljika te biljke, potvrdio je Balla.

Tri turske bespilotne letjelice "bajraktar" isporučene su Albaniji početkom marta ove godine.

Izvor:Slobodnaevropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.