Nikolić: Parlamentarna većina pokrenula političku bitku za Milorada Gogića
Andrija Nikolić, Foto: DPS

"Srušen svaki princip vladavine prava"

Nikolić: Parlamentarna većina pokrenula političku bitku za Milorada Gogića

Parlamentarna većina je predloženim izmjenama Zakona o PIO srušila svaki princip vladavine prava o kojem govori. Pokrenuli su političku bitku za Milorada Gogića predsjednika Ustavnog suda kako su vodili bitku da uklone Milivoja Katnića, saopštio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

“Dosjetili su se da izmjenama zakona o PIO izdvoje jednog osiguranika iz sistema, da pakuju zakon i prave još teži pravni prekršaj. Ovo je obrazac političke korupcije. Ako antisistemski donosite sistemski zakon, vi danas mijenjate starosnu granicu za odlazak u penziju zbog predsjednika Usravnog suda da bi mu obezbijedili još godinu dana na toj poziciji. Zar sjutra građanin može imati povjerenja u u ustavno-pravni sistem. Zloupotrebljavaju se zakonodavna ovlašćenja koja su im data”, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Ovim se, tvrdi, ne čini usluga ni Ustavnom sudu.

“Pozovamo parlamentarnu većinu da povuče predlog zakona, da otvorimo najširi dijalog na ovu temu. Ovdje je za očekivati da se oglasi ministar pravde i Sudski savjet. Treba da dobijemo IBAR, zamislite iz oblasti vladavine prava, a vidite u kakvom rasulu funkcionišemo. Na silu se želi uzeti vlast u Šavniku, mijenjaju se sistemski zakoni, ne dozvoljava se opoziciji da vrši kontrolnu ulogu u parlamenhtu, predsjednik Valde kaže da je za njega izgubljeno vrijeme da dođe u parlamernt. Na šta ovo liči?”, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima ovo je poptuno zastiđe, ovo se nije radilo ni u nekim autokratskim i diktatorskim režimima, da se zakon mijenja zbog jednog čovjeka.

“Pozivamo i sudije Ustavnog suda da saopšte svoj stav o ovom pitanju. O ovome ćemo informisati naše međunarodne partnere”, dodao je Nikolić.

O situaciji u Šavniku

“Što se tiče sastnka koji su namjerili da organizuju, bićemo prisutni ali da upozorimo parlamentarnu većčinu da prinudna uprava mora biti povučena kako bismo mogli da vodimo dijalog kako bi se našlo rješenje da se riješi situacija u Šavniku po zakonu, a to je da omogućimo da se izborni proces u Šavniku završi. Uslov da se razgovara je da Odluka o prinudnoj upravi bude stavljena van pravnog prometa. Politički fenomen je da su oni sebe počeli da ubjeđuju da demokratija počinje od njih”, zaključio je Nikolić.

Kao odgovor na novinarsko pitanje o potpredsjedniku Skupštine iz reda manjina rekao je da je protiv principa da ga većina bira, već da se zalaže da ga manjinske stranke biraju.

CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.