Od najmlađeg senatora do
Ilustracija: A. L./Klix.ba

Od najmlađeg senatora do "izguranog" predsjednika: Joe Biden je završio nevjerovatnu političku karijeru

Joe Biden neće biti kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD-a, iako je trenutno na toj poziciji. Ovo je bio vjerovatno posljednji potez u jednoj od najvećih političkih karijera u istoriji ove države.

Pomalo nevjerovatno zvuči da je Biden u politici 1972. godine, odnosno 51 godinu. Drugim riječima, tek što je "sazrio", s 30 godina, Biden je ušao u politiku i na kraju, u očima mnogih Demokrata, izašao iz iste kao heroj koji je "interese države stavio ispred svojih."

Međutim, gledati Bidena kroz posljednje četiri godine ne bi bilo fer prema njegovoj bogatoj karijeri političara koja je počela s utrkom za senatora savezne države Delaware.

Najmlađi senator u istoriji SAD-a

U Delawareu se 1972. godine vodila bitka za senatorsko mjesto, iako se tada očekivalo da je Biden sebi potpisao poraz. S druge strane njegove kandidature je stajao James Caleb Boggs, bivši guverner Delawarea i dugogodišnji senator. Sve analize davale su prednost Boggsu ispred Bidena koji je bio vijećnik u jednom od tri okruga u Delawareu.

Isto tako, vrijedno je reći da je Biden bio 29-godišnjak, te bi napunio 30 godina u novembru 1972. godine, što je minimalan broj godina za jednog člana Senata SAD-a. Dakle, sva politička mudrost govorila je da Boggs ima nevjerovatnu šansu za novi mandat. Ipak, Biden je došao do pobjede uz 4.000 glasova prednosti te je kao najmlađi senator u historiji SAD-a otputovao u Washington.

Pomalo nevjerovatno, ali ipak istinito, je da od januara 1973. godine, pa sve do istog mjeseca 2009. godine, Biden nije izgubio niti jedne izbore. Redom su "padali" svi Republikanci, a s mjesta je sišao tek što je izabran Barack Obama za predsjednika SAD-a, koji je upravo njega izabrao za potpredsjednika.

Mandat predsjednika koji je krenuo u pogrešnom smjeru

Kada je Demokratska stranka birala svog kandidata za predsjedničke izbore 2020. godine, Joe Biden je bio spreman. Istini za volju, već je imao 77 godina i njegove govorničke sposobnosti su značajno umanjene, ali je bio antiteza Donaldu Trumpu, energičnom i toksičnom kandidatu Republikanske stranke i tada aktuelnom predsjedniku.

Biden je tokom 2019. i 2020. godine sve uradio kako treba. Imao je poruku mira i staloženosti, te je govorio o svom radu s Republikancima tokom svoje 36-godišnje karijere u senatu. Bio je ujedinjujuća snaga i kontrast Trumpu koji je bio sve suprotno od njega. Uz to, izbor Kamale Harris, kao crnkinje čiji su roditelji imigranti, bio je pun pogodak za sve raznolikiju bazu glasača za demokrate, koju je prvi uspostavio i ujedinio Obama.

Rezultat je bio jasan - Biden je osvojio 81 milion glasova, najviše od svih američkih predsjednika u istoriji, i ušetao se u Bijelu kuću kao veliki pobjednik. Trump je uradio sve da obesmisli demokratski proces, čak su njegovi "puleni" krenuli u napad na Kapitol, zgradu u kojoj se nalazi Kongres SAD-a, ali je Biden sve izdržao i 20. januara 2021. godine doživio krešendo svoje političke karijere - sjeo je na mjesto predsjednika SAD-a.

U zavisnosti od toga s kim pričate i na kojoj političkoj strani stojite, Bidenove četiri godine i jesu i nisu definirajuće za njegovu sliku u istoriji.

Republikanci će reći da je mobilisao pravosudni sistem protiv Trumpa, da je bio "najgori predsjednik u istoriji" po riječima Trumpa, da su u njegovom mandatu započeti sukobi u Ukrajini i Pojasu Gaze te da je bio "sramota" zbog svojih gafova i očigledno pogoršavajuće situacije sa zdravljem.

Demokrate, s druge strane, će pokazivati na jaku ekonomiju i brojne progresivne planove koje je Biden imao, te na potez na kraju mandata, kada je prepustio mjesto drugom kandidatu ili kandidatkinji, zbog svojih godina.

Život kojeg ne bi svako mogao podnijeti

Bez obzira na to kako gledati na Bidena, jedno je jasno - ovakav život je morao imati cijenu, mentalnu i fizičku. Tek mjesec dana nakon što je saznao da će biti senator, tragedija je pogodila porodicu Biden. Njegova supruga Neilia Biden, te jednogodišnja kćera Naomi, poginuli su u saobraćajnoj nesreći.

Joe je tako imao posao u Washingtonu, a u Delawareu su živjeli njegovi sinovi, Beau i Hunter. Priča iz tog doba kaže da je Biden svaki dan vozom išao od Delawarea do glavnog grada SAD-a, kako bi se brinuo o svojim sinovima.

Biden je svoj drugi brak, s doktoricom Jill Biden, započeo 1977. godine, a interesantno je da su sklopili brak u kapeli Ujedinjenih nacija, koja se nalazi preko puta od zvaničnog sjedišta ove globalne organizacije. Četiri godine kasnije, Biden je dobio prvo dijete s Jill, kćerku Ashley.

Nažalost, Biden je tokom svog života izgubio još jedno dijete, sina Beaua. On je bio u automobilu s Joeovom prvom suprugom i kćerkom, ali je preživio uz nekoliko slomljenih kostiju. Imao je bogatu karijeru u politici, a od oktobra 2008. do septembra 2009. godine nalazio se u Iraku, kao aktivni član američke vojske.

Iako je preživio i saobraćajnu nesreću i godinu dana u Iraku, Beau je 30. maja 2015. godine, u 46. godini, preminuo od raka mozga. Borio se s ovom bolešću dvije godine, a na njegovoj sahrani je bio i predsjednik SAD-a Barack Obama.

Za demokrate heroj, za (nove) republikance najgori u istoriji

Rezimirati 51-godišnju karijeru je skoro pa nemoguće, posebno imajući u vidu put od senatora, potpredsjednika pa do predsjednika.

Biden je za demokrate iz politike otišao kao heroj, znajući da sa očiglednim problemima ne može biti dobar protivkandidat energičnom Trumpu.

Za republikance starijeg kova, Biden je bio značajan partner i dobar čovjek koji je možda trebao otići ranije.

Za nove republikance, odnosno MAGA (Make America Great Again) Trumpiste, Biden je otišao kao najgori predsjednik u istoriji SAD-a.

Na kraju, nije otišao kao Obama, uz "mic-drop", ali je otišao kao čovjek koji je prošao sve što je život mogao baciti u njegovom pravcu i opet stati uzdignutog čela. Nastavak kampanje bio bi dalje rušenje njegovog imidža, a svojim odlaskom je Demokratskoj stranci dao kakvu-takvu šansu za poraz Trumpa.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.