Vasilije Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad

"Opravdano napraviti izuzetak za sudije Ustavnog suda"

Predložene dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđaju vraćanje starosne granice za odlazak u penziju sudijama Ustavnog suda na onaj nivo na kom je ona bila onda kada uspostavljao sistem Ustavnog suda u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić. U izjavi za TVCG on je kazao da su nedavno usvojene izmjene Zakona o PIO sasvim opravdano regulisale starosnu granicu za penziju nakon što je Ustavni sud ukinuo prethodno rješenje.

"Međutim smatramo da je opravdano napraviti izuzetak od opšteg pravila za sudije Ustavnog suda zbog sistemskog značaja ove institucije, kao i činjenice da su sada uslovi za starosnu penziju niži od onih koji su ranije usaglašeni sa Venecijanskom komisijom. Podsjećam da je uređivanje granice starosne penzije za određene poslove ili kategorije lica na način drugačiji od opšteg pravila redovna pojava, tako da Zakon o PIO poznaje do sada poznaje 19 takvih izuzetaka, pa se ne može govoriti da se ovim predlogom vrši bilo kakva diskriminaciji", kazao je on.

Naglašava da je jedina intencija ovih izmjena sređivanje stanja u ovoj oblasti zarad preveniranja potencijalno nove ustavne krize koja bi, kako navodi, djelimično bila izazvana time što se legitimnim izmjenama sistemskog zakona skratio mandat sudijama Ustavnog suda.

"Ovo je naročito bitno u kontekstu predstojećih lokalnih izbora, u koje bi bez ovog zakona ponovo ušli sa okrnjenim Ustavnim sudom, a samim tim i u rizik da se blokira izborni proces jer u Ustavnom sudu imamo odnos snaga 3-3, što bi bilo novo poniženje za Crnu Goru. Teze da štitimo DPS sudije su besmislene, jer bi u tom slučaju DPS podržao ove izmjene zakona, a ne bio protiv istih, tako da pozivam sve kolege da se manu jeftinog politikanstva i da ne zamjenjuju teze. Predlog zakona je u proceduri i mi smo otvoreni za sve sugestije koje bi unaprijedile predloženo rješenje, a sve sa ciljem zaštite institucija i održavanja stabilnosti sistema", istakao je Čarapić za TVCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.