Dijetetičari naveli tri najgora dezerta koja dovode do skokova šećera u krvi
Ilustracija

Dijetetičari naveli tri najgora dezerta koja dovode do skokova šećera u krvi

Uživanje u slatkišima s visokim procentom masnoće može biti primamljivo, ali ključno je biti svjestan mogućih zdravstvenih posljedica koje ovi dezerti mogu donijeti za sobom.

Neki dezerti se posebno ističu kao krivci za podsticanje upala i skokova šećera u krvi zbog visokog udjela masti. Nutricionistkinja Lisa Ričards i dijetetičarka Žanet Giaćinto otkrile su tri takve poslastice.

Krofne

Krofne, iako ukusne, mogu da imaju štetne efekte na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Redovna konzumacija može da dovede do upale u tijelu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim nivoima upalnih markera.

Ričards tvrdi da bi njihovo izbacivanje moglo da bude dobro za smanjenje upale i stabilizaciju nivoa šećera u krvi.

“Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što izaziva brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva porast insulina za regulaciju nivoa šećera, što dugoročno može da bude štetno za tijelo i dovesti do insulinske rezistencije“, objasnila je za SheFinds, prenosi Index.

Kolači od različitih vrsta tijesta

Kolači nam mogu donijeti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na upalu i nivo šećera u krvi. Prepuni su rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može da doprinese problemima kao što su gojenje i izazivanje upalne reakcije u telu.

“Kolači su upalni i štetni za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna“, upozorava Ričards. Ovi sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu.

“Pretjerana konzumacija šećera može predstavljati značajne zdravstvene rizike, čak i doprinijeti nakupljanju masnoće na stomaku“, istakla je.

Pite

Iako su slatke pite odlične poslastice za gotovo svaku priliku, kombinacije slatkih nadjeva i kora od rafinisanog brašna mogu dovesti do naglih skokova nivoa šećera u krvi.

Vremenom, česta konzumacija pita može opteretiti insulinski odgovor tijela, potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije i upale.

“Kore za pitu prave se s velikom količinom maslaca, stoga nisu baš najpovoljnija opcija za one koji pokušavaju da smršaju. Takođe, prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često jako slatko, što može doprinijeti skokovima šećera u krvi“, zaključuje Giaćinto.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.