Kurti: Gubimo svjedoke ratnih zločina Srbije na Kosovuj.

Kurti: Gubimo svjedoke ratnih zločina Srbije na Kosovuj.

RATNI ZLOČINI

Kurti je na sjednici Vlade Kosova kazao da ratni zločini ne zastarijevaju, ali svjedoci umiru i sve su stariji.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je pravda za ratne zločine Srbije na Kosovu hitno pitanje zato što se protokom godina gube svjedoci.

Kurti je na sjednici Vlade Kosova kazao da ratni zločini ne zastarijevaju, ali svjedoci umiru i sve su stariji.

- Stoga je rješavanje ratnih zločina hitno pitanje, posebno zato što prolaskom godina gubimo svjedoke. Dokazi postoje, ali gubimo svjedoke, jer je prošlo četvrt vijeka od posljednjeg rata na Kosovu - rekao je Kurti.

Ratni zločini

On je kazao da je danas u Kralanu i u Đakovici odao počast kod grobova ubijenih članova porodica Vejsa, Hodža, Haksiavdia, Čaka, Gaši, Nući, Bardoniki, Dulatahu i Gerkari. Istakao je da je iz Krelana ubijeno 86 osoba, među kojima je 11 bilo maloljetno. Od njih je 18 pronađeno u jezeru Perućac, kod Bajine Bašte, u Srbiji.

Podsjetio je da je proteklih dana obilježena 25. godišnjica masakara u Velikoj i Maloj Krushi, masakra nad porodicom Berisha u Suvoj Reci, masakara u Izbici, Podujevu, Pelegu, Orahovcu i Lubeniqu.

Davanje podrške žrtvama

 Na prošloj sjednici povećala podršku porodicama koje su izgubile najmilije, posebno ženama i djevojkama iz tih porodica kroz mogućnost zapošljavanja i samoizdržavanja.Kosovski premijer je rekao da je Vlada

Također je, kako je naveo, povećana podrška za tačno dokumentovanje zločina počinjenih na Kosovu te da je u tu svrhu osnovan Institut za dokumentovanje ratnih zločina. Istakao je da je 2023. godine saslušan 191 svjedok ratnih zločina, dok je samo ove godine do sada saslušano 169 svjedoka.

Kurti je rekao i da će u upitniku za popis stanovništva koji počinje ovog petka, 5. aprila, biti i pitanje o ljudskim gubicima i ekonomskoj šteti tokom rata. Naveo je da će građani moći da prijave ubijene članove porodica, nestale, povrijeđene ili zatvarane, kao i ekonomsku štetu u periodu od 28. februara 1998. do 12. juna 1999. godine.

Izvor:Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.