Kurti: Kosovu potrebni podsticaj evropskih integracija „kao odgovor na pretnje iz Srbije“

Kurti: Kosovu potrebni podsticaj evropskih integracija „kao odgovor na pretnje iz Srbije“

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je Kosovu potreban podsticaj ka evropskim integracijama, kao odgovor na, kako je kazao "bezbednosne pretnje", koje dolaze iz Srbije.

On je u Prištini, tokom konferencije „Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbjednost i evroatlantske integracije“ Srbiju opisao kao „autokratski režim“.

Kako je kazao, u pogledu Srbije, potreban je isti pristup koji su EU i NATO primjenili prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu 2022. kada su EU i NATO odgovorili prihvatanjem stupanja Finske i Švedske u NATO i davanjem Ukrajini, Moldaviji i Gruziji statusa država kandidata za prijem u EU.

„Bezbednosnim pretnjama na Zapadnom Balkanu iz Srbije treba postupati istim pristupom, odnosno davanjem Kosova statusa zemlje kandidata za EU i članstvo u Savetu Evrope“, rekao je Kurti.

Dodao je da za dvije godine njegove vlade „Srbija četiri puta dovodila svoju vojsku na granicu sa Kosovom“ i „sponzorisala teroriste i stalno širila laži i lažne narative kako bi opravdala agresivne postupke prema Kosovu i regionu“.

Kurti je govoreći o evropskim i atlantskim integracijama Kosova, rekao da se „ovo putovanje ne može obaviti bez podrške međunarodnih prijatelja, ali i bez unutrašnjih reformi“.

Kosovo je podjnelo zahtjev za prijem u Savjet Evrope i EU, međutim nema napretka.

„Nedostatak napretka u članstvu Kosova u EU i Savetu Evrope nije vezan za nedostatak demokratije i jake zaštite manjinskih i ljudskih prava (na Kosovu), već za ponašanje autoritarnog režima jer Srbija nije zainteresovana za NATO ili članstvo u EU“, rekao je Kurti.

Srbija, kako je kazao, „nastoji da blokira napredak cjelog regiona, zadržavajući cio region“.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.