U Crvenom moru potonuo prvi brod kojeg je Pokret Huti uspeo da uništi
Foto: Beta/AP

U Crvenom moru potonuo prvi brod kojeg je Pokret Huti uspeo da uništi

U Crvenom moru je potonuo teretni brod dugačak 170 metara kojeg su prije dvije nedjelje raketom pogodili jemenski pobunjenici Huti - potvrdila je danas Vlada Jemena.

Pokret Huti od početka rata Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze u znak podrške Palestincima napada brodove u Crvenom moru, a ovo je prvi kojeg su uspjeli da unište.

Mnogi brodovi ne koriste uobičajene rute, a potonuće broda za rasuti teret "Rubimar" (Rubymar) nosivosti 40.000 tona bi moglo da dovede do daljeg zastoja u saobraćaju, što bi potencijalno moglo da poveća cene robe u svijetu i utiče na isporuke pomoći Bliskom Istoku.

"Rubimar" pod zastavom Belizea je od 18. februara kada je bio napadnut, plutao ka sjeveru u moreuzu Bab el-Mandeb, ključnom plovnom putu koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.