Mađarski parlament glasa o kandidaturi Švedske za NATO
Ilustracija

Mađarski parlament glasa o kandidaturi Švedske za NATO

Mađarski parlament trebalo bi danas da glasa o ratifikaciji kandidaturu Švedske za NATO, čime će se okončati više od godinu dana odlaganja koje je izazvalo gnijev drugih saveznika u zapadnoj vojnoj alijansi dok se Ukrajina bori protiv ruskih trupa.

Mađarska je poslednja prepreka za članstvo Stokholma u NATO-u pošto je Turska ratifikovala zahtjev Švedske u januaru.

Švedska i susjedna Finska su posle početka ruske invazije na Ukrajinu prije dvije godine podnijele zahtjev za ulazak u NATO u maju 2022.

Finska je prošlog aprila postala 31. članica odbrambenog saveza koji predvođe SAD.

Iako je Mađarska više puta ponavljala da podržava članstvo Švedske u principu, nastavila je da koči proces tražeći od Švedske da prestane da "omalovažava" mađarsku vladu, dok je švedske zvaničnike optuživala da - žele da napadaju Mađarsku - po pitanjima vladavine prava.

Posle sastanka, u petak, mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog švedskog kolege Ulfa Kristersona (Kristerssona) u Budimpešti, mađarski nacionalistički lider je najavio napredak po pitanju kandidature Stokholma.

"Uspjeli smo da razjasnimo naše obostrane dobre namjere", rekao je Orban novinarima posle potpisivanja ugovora o nabavci četiri borbena aviona švedske proizvodnje, proširivši postojeću flotu od 14 lovaca Jas-39 Gripen.

Orbanova nacionalistička partija Fides – čija vladajuća koalicija sa demohrišćanskom KDNP ima dvotrećinsku većinu u parlamentu – nagovijestila je da će podržati kandidaturu Švedske.

O zahtjevu Švedske se glasa na prvoj plenarnoj sjednici posle povratka sa zimske pauze. Parlamentarni odbori su već odobrili ratifikaciju i nedostaje samo saglasnost cijele skupštine.

Za ratifikaciju su sve opozicione stranke osim ekstremno desničarskog pokreta Naša otadžbina.

Zbog toga se očekuje da će poslanici dati zeleno svijetlo za kandidaturu skandinavske zemlje na glasanju u parlamentu.

Posle početka ruske invazije na Ukrajinu, većina članica NATO-a je željela da brzo odobri kandidature za članstvo i Finske i Švedske, ali su Mađarska i Turska su kočile proces.

Dok je Ankara navela zabrinutost za bezbjednost, Budimpešta se pozivala na niz različitih razloga za odlaganje ratifikacije Švedske.

Prema nekim stručnjacima, to je bila strategija da se iz Brisela izvuku ustupci kako bi se otključale milijarde eura zamrznutih sredstava u Mađarskoj, sok su ocenjivali da to naglašava Orbanovu bliskost sa predsjednicima Rusije i Turske.

Mađarska je odobrila članstvo Finske prošlog marta, ali uprkos ranijim obećanjima, Budimpešta je na kraju bila poslednja koja glasala o kandidaturi Švedske za NATO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.