Smanjena plovidba kroz Suecki kanal zbog učestalih napada na brodove u Crvenom moru
Suecki kanal

Smanjena plovidba kroz Suecki kanal zbog učestalih napada na brodove u Crvenom moru

Plovidba kroz Suecki kanal smanjena je u januaru za 42 odsto u odnosu na najprometniji mjesec u 2023. godini zbog učestalih napada na brodove u Crvenom moru, objavila je Agencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Kroz Suec je u januaru prošlo 1.338 brodova, što je 42 odsto manje nego u maju prošle godine. Identičan pad zabilježen je i kada je riječ o plovidbi kroz Panamski kanal zbog suše koja je snizila nivo vode, navodi se u saopštenju, uz napomenu da je tranzit kroz Suecki kanad smanjen u poslednja dva mjeseca, dok se u Panamskom kanalu smanjuje već dvije godine, prenosi Hina.

Jemenski pokret Ansar Alah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, zahtjevajući obustavu izraelskih vojnih opracija u okupiranom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija uzvratili su napadima na mete u Jemenu, a pokret je odgovorio uvrštavanjem na popis meta američke i britanske brodove.

Zbog rizika od napada brojni komercijalni brodovi sada obilaze Crveno more i plove oko Rta dobre nade, navodi UNCTAD, ističući da je do sredine februara na tu mnogo dužu rutu preusmjereno 586 kontejnerskih brodova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.