Borelj: Evropa smatra da je dvodržavnost jedino rešenje sukoba u Gazi
Žozep Borelj

Borelj: Evropa smatra da je dvodržavnost jedino rešenje sukoba u Gazi

Ministri spoljnih poslova iz grupe G20, koja se sastala u Brazilu kako bi razgovarala o tenzijama u svijetu, složili su se o pitanju potrebe dvodržavnog rešenja kao jedinog puta ka miru u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je danas evropski šef politike Žozef Borelj.

"Nisam čuo da je iko protiv toga. Postoji snažan zahtjev za dvodržavnim rešenjem. To je konsenzus među nama", dodao je Borelj, prenosi RTS.

On je takođe naglasio da bezbjednost u Izraelu neće biti održiva ukoliko Palestinci ne budu imali perspektivu za stvaranje sopstvene države.

Borelj je rekao da se kriza u Gazi proteže na Zapadnu obalu zbog toga što izraelski doseljenici "napadaju palestinske civile" i zatražio od Brazila, zemlje domaćina sastanka G20, da jasno stavi do znanja da su svi prisutni za dvodržavno rešenje sukoba.

Takođe je istakao da očekuje da će arapske nacije napraviti predlog za mir u Pojasu Gaze u narednim danima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegova desničarska koaliciona vlada odbacuje uspostavljanje palestinske države, iako SAD smatraju da je dvodržavno rešenje jedini način da se donese trajni mir u regionu.

Što se tiče Ukrajine, Borelj je rekao da smatra da Rusija ne teži prekidu vatre.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.