Danas počinje isplata penzija
Ilustracija

Fond PIO saopštio

Danas počinje isplata penzija

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore (PIO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija.

Iz Fonda PIO napomenuli su da je u skladu sa članom 5 stav 2 Zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju izvršen obračun najniže penzije u iznosu od 450 eura za 43.867 korisnika.

"Pored navedenog, za korisnike prava na starosnu, invalidsku i porodičnu penziju, u skladu sa stavom 3 navedenog člana, izvršen je obračun razlike penzije u visini između najnižeg iznosa penzije na dan 1. septembar 2023. godine i najnižeg iznosa penzije utvrđen članom 29 stav 3. Zakona o PIo (razlika za iznos penzije od 302,51 do 450 eura). Na ovaj način izvršen je obračun razlike za 28.237 korisnika", stoji u saopštenju. 

Shodno odluci Upravnog odbora, za sve korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja izvršeno je redovno usklađivanje od 2,08 odsto, osim za korisnike najniže penzije iz člana 29 st. 3 i 4 Zakona o PIO na koje se ova odredba ne odnosi i koje se neće usklađivati naredne dvije godine. U skladu sa navedenim izvršeno je usklađivanje penzija u iznosu od 2,08 odsto za 37.155 korisnika.

Prosječna penzija izračunata na osnovu iznosa penzije za januar (bez obračunate razlike) iznosi 487,98 eura, i u odnosu na prosječnu penziju za decembar 2023. godine (424,82 eura) ve6a je za 74,87 odsto.

Napominjemo da prosječna isplaćena penzija sa obračunatim razlikama za januar iznosi 509,30 eura i u odnosu na prosječnu penziju za decembar (424,82 eura) veća je za oko 20 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.