Milatović: Fond PIO nije protočni bojler, već stub socijalne države
Jakov Milatović

"Kao ekonomista svjestan sam da su najteže i najbolnije reforme upravo one koje se i tiču penzionog sistema"

Milatović: Fond PIO nije protočni bojler, već stub socijalne države

Fond PIO nije samo protočni bojler, kako se često relativizuje njegova uloga, već stub naše socijalne države, kazao je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović na otvaranju panela "Budućnost penzionog sistema u Crnoj Gori: Iskustva iz regiona".

"Dijalog o budućnosti penzionog sistema započinjemo analizom iskustava nama bliskih ekonomskih sistema i proučavanjem dobrih, ali i loših praksi drugih država. Penzioni sistem je više od ekonomske kategorije. To je stub socijalne sigurnosti našeg društva. Osiguravanje stabilnosti penzionog sistema znači i pružanje podrške onima koji su izgradili našu zemlju, omogućavajući im da uživaju u plodovima njihovog rada", naveo je Milatović.

Kako je dodao, Fond PIO je obećanje intergeneracijske solidarnosti, ali i međugeneracijskog povjerenja.

"A to povjerenje nema pravo niko da izigra. Česte izmjene Zakona o PIO i nedavne promjene minimalnih penzija otvorile su pitanje pravednosti trenutnih obračuna penzija. Kao ekonomista svjestan sam da su najteže i najbolnije reforme upravo one koje se i tiču penzionog sistema. I često ćemo čuti da nema dobrih, već samo manje loših rješenja. Ali ipak naša obaveza je da tražimo najbolji mogući način, najbolji mogući penzioni model za naše građane. Moramo biti oprezni i odbaciti iskušenja ekonomskog populizma i kratkoročnih benefita", kazao je Milatović.

Milatović je u prethodnom periodu pokrenuo dijalog o temama od društvenog značaja, a reforma penzionog sistema predstavlja važno pitanje u društvenom životu Crne Gore. Stoga je ovaj panel prilika da stručnjaci iz ove oblasti prezentuju različite pristupe i iskustva u penzionim reformama.

Na panelu će govoriti član Fiskalnog savjeta Srbije i docent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Nikola Altiparmakov, profesor na Institutu za javne finansije i poslovno veleučilište Zagreb, Predrag Bejaković, i profesor i predavač na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, Mitja Čok.

Moderator je izvršni direktor Fidelity consultinga, Miloš Vuković.

Ovo je drugi po redu panel Razgovor sa predsjednikom, nakon otvorene diskusije na temu Evropska perspektiva Crne Gore, sa rektorkom Koledža Evrope, Federikom Mogerini.

Razgovor sa predsjednikom, format koji uključuje diskusije o temama koje su važne za crnogorsku javnost, prilika su da se građanima, kroz dijalog i razmjenu mišljenja eminentnih stručnjaka iz tematskih oblasti, bliže predstave perspektive i otvori diskusija o temama od značaja za budućnost društva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.