Kurti: Kosovo je prava parlamentarna republika
Aljbin Kurti

Kurti: Kosovo je prava parlamentarna republika

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio danas u Prištini da Kosovo predstavlja "pravu parlamentarnu republiku" i da počiva na demokratskim principima.

"Na osnovu političke volje svog naroda, Kosovo je nezavisna i suverena, demokratska i nedjeljiva država. Kao na dan kada je proglašena, prije šesnaest godina, tako je i danas, i svaki dan poslije toga, Republika Kosovo bila, jeste i biće dom svih njenih građana bez razlike", kazao je Kurti na svečanoj sjednici Vlade Kosova povodom 16 godina od proglašavanja nezavisnosti.

On je kazao da je Kosovo "preživjelo genocid" s kraju 20. vijeka i poslije rata obnovilo svoje domove uz podršku međunarodnih partnera i saveznika.

Po njegovim riječima, Kosovo je država koja njeguje demokratske vrijednosti, poštuje ljudska prava svih manjina, a socijalna pravda i solidarnost su u srži svakog političkog i društvenog kursa.

Ocijenio je da su za 16 godina postignuti pozitivni rezultati kada je riječ o unutrašnjim reformama, po pitanju vladavine prava i na ekonomskom i socijalnom planu, a da je uspješna i vizna liberalizacija.

"Ovo potvrđuje da Kosovo čini prave korake na pravom putu ka svojoj evropskoj budućnosti. Zahvalni smo svima koji su doprinijeli našoj oslobodilačkoj borbi i procesu osamostaljivanja. Posebno hvala našim međunarodnim partnerima i saveznicima na našem zajedničkom putu konsolidacije države i međunarodnog subjektiviteta", naveo je Kurti.

Zvaničnici Kosova su poslije sjednice položili cvijeće na spomenik nestalih, na grobove bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove i Adema Demačija, a zatim u selu Prekaze položili cvijeće na grob Adema Jašarija, prvog komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

U Prištini se organizuje program na glavnom trgu, dok se slični programi organizuju u najvećem broju opština, u kojima će biti održane svečane sjednice skupština opština i polaganje vijenaca na spomenika poginulih boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija tu odluku ne priznaje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.