Otvorena izložba Ivice Aranđusa u Galeriji MSUCG

Otvorena izložba Ivice Aranđusa u Galeriji MSUCG

Sinoć je u Galeriji MSUCG otvorena izložba “Instinkt” umjetnika Ivice Aranđusa u Galeriji MSUCG.

“Ivica Aranđus ima bogatu umjetničku biografiju, koja ga potvrđuje kao zrelog umjetnika u kontinuiranom istraživačkom procesu. Tematika koja je zastupljena u njegovom stvaralaštvu govori nam o odnosu mase na pojedinca, fenomenu u usamljenosti, kritičkom prikazu socioloških prilika u današnjem svijetu hipokrizije, iskrivljenih slika realnosti, ideologija koje i danas utiču na ljudske živote, ali i društenih institucija koje se nameću kao vrhovni moralni autoriteti, kao i nametanje lažnih identiteta. Sve to slikar ispoljava na direktan, ali i vrlo provokativan način kroz umjetnost, koja mora da ima kritički odnos prema realnosti”, kazala je kustoskinja izložbe Natalija Đuranović na otvaranju.

Aranđus u umjetničkom stvaralaštvu istražuje negativne aspekte društvenog miljea ili društvene stvarnosti, otkriva tajne mehanizme djelovanja u sistemu ili ukazuje na moguće alternativne modele.

Postavka obuhvata radove sa karaketrističnim provokativnim i angažovanim motivima, koji obuhvataju period stvaranja od 2006. do danas. Umjetnik se predstavio slikama rađenim u tehnici ulje na platnu, kao i kombinovanoj, osmislio je postavku i prilagodio reprezentativnom prostoru galerije.

“Na slikama Ivice Arandusa svaka vizuelna predstava, sa fokusom na unutrašnjim procesima unutar ličnosti, oslikava stvarnost koja nas okružuje i odražava se na posmatrača djela, koji se simultano stapa sa ukupnim doživljajem viđenog. Savremeni svijet, surova današnjica, zbilja u kojoj živimo, je markirana u slikama, likovnim interpretacijama zrelog i nadahnutog umjetnika. Na njega sve utiče, okolina i ljudi, lični doživljaj života i stvarnost”, istakla je Đuranović.

Umjetnik kroz svoj autentični likovni jezik analizira i preispituje perspektivu današnjice. U nizu kontrasta dobra i zla, svjetla i tame, postavlja aktere predstava dajući im uloge, demistifikujući događaje obavijenih velom tajne, provokativne scene svešteničkog klera, pred kojim postajemo svjedoci nemilih događaja u društvu i svijetu koji nas okružuje.

                                                                                                                                                                                                     Izvor:RTNK

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.