Ilustracija

"Svi mogu primati uplate u eurima na svojim računima"

Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili prenio je ministru za zajednice i povratak Nenadu Rašiću da Uredba te institucije ne zabranjuje, niti ograničava primanje sredstava na bankovnim računima u eurima u licenciranim bankama.

U saopštenju Centralne banke se navodi da Uredba ne ograničava aktivnost mijenjanja bilo koje valute koju obavljaju bankarske ili nebankarske finansijske institucije koje imaju licencu CBK.

Svi pojedinci imaju pristup bankovnim računima i mogu prihvatiti sredstva na svojim računima u eurima, putem različitih pravnih kanala, naveo je Ismaili, dodaje se u saopštenju banke.

Svi građani koji već imaju bankovni račun u eurima, u bilo kojoj licenciranoj banci na Kosovu, mogu koristiti isti za primanje sredstava iz bilo koje zemlje.

U međuvremenu, oni koji još nemaju račun mogu otvoriti jedan u bilo kojoj banci, prema Uredbi CBK za pristup platnim računima za osnovne usluge, koji za ugrožene grupe i socijalne šeme nema naknade za otvaranje, niti održavanje od 1. januara 2024. godine.

Ismaili je obavijestio Rašića da samo u četiri sjeverne opštine rade četiri filijale banaka, tri mikro finansijske institucije (kreditne) i više od 15 nebankarskih finansijskih institucija za plaćanje i mjenjačnice.

Broj filijala i kancelarija finansijskih institucija koje rade u tom području se povećava, jer je finansijska inkluzija cilj CBK, naveo je Ismaili.

Rašić je iznio spremnost za saradnju u okviru svojih kapaciteta, sa ciljem povećanja finansijske inkluzije i proširenja mogućnosti za finansijski pristup za sve zajednice.

U saopštenju se dodaje da su Ismaili i Rašić iznijeli spremnost da prošire saradnju u cilju pružanja što potpunijeg i adekvatnijeg informisanja kako bi se olakšalo uspješno sprovođenje zahtjeva lokalnog zakonodavstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.