Kurti: Nema premijera koji se konsultuje sa Srbima kao ja, govorim srpski više od svih mojih prethodnika zajedno
Aljbin Kurti

“Da nema NATO-a Srbija bi sigurno opet probala da izvede vojnu okupaciju“

Kurti: Nema premijera koji se konsultuje sa Srbima kao ja, govorim srpski više od svih mojih prethodnika zajedno

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za holandski list “Trouw“ rekao da je Evropska unija za Kosovo najvažniji politički projekat i istorijski proces slobode i prosperiteta od Drugog svjetskog rata.

“EU mora biti zaštićena i mi želimo da doprinesemo tome“, rekao je Kurti u intervjuu, prenosi KoSSev Klankosova.tv, javlja N1.

Fokusirajući se na Zajednicu opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da iako Srbi čine samo četiri odsto stanovništva Kosova, njihov jezik je službeni jezik na cijelom Kosovu i na svim nivoima vlasti.

Rekao je i da Srbi imaju deset rezervisanih mjesta u parlamentu.

“Umjesto toga, oni žele Zajednicu opština sa izvršnom vlašću. Ovo ovlašćenje bi onda trebalo da bude uklonjeno iz opština ili nacionalne vlade. To po Ustavu nije moguće. A žele i da ta Zajednica ima predsjednika. Želim da pomognem opštinama, ali ne formiranjem nove Republike Srpske“, kazao je Kurti.

Dodao je da je premijer Kosova koji govori srpski “više od svih svojih prethodnika zajedno“.

“Opštine sa srpskom većinom dobijaju 62 odsto više budžeta po stanovniku od ostalih. Ne znam šta drugo da radim. Nema premijera koji razgovara i konsultuje se sa Srbima kao ja. Ali velika većina ovih sastanaka se odvija u tajnosti, na njihov zahtjev. Jer inače bi ih Beograd odmah napao. Žao mi je i izvinjavam se zbog toga što još uvijek nisam u stanju da zaštitim sve kosovske Srbe od uznemiravanja iz Beograda“, zaključio je premijer Aljbin Kurti.

Govoreći o problemima sa kojima se zemlja suočava na putu ka članstvu u EU, premijer je naveo slučaj napada prošlog septembra u Banjskoj. On je rekao da iza tog napada stoji srpska država.

“Posle tih zločinačkih napada zaplijenili smo više od pet miliona eura vrijedne vojne opreme i municije. Naravno, nemoguće je da obični građani snose odgovornost za ovo. Ovo je bila država Srbija, koristeći paravojnu grupu koju je vodio zločinac. (Milana) Radoičića ovdje poznajemo dugo, bavi se prijetnjama, švercom i iznudama, između ostalog. Zločinačke organizacije koriste političku poziciju Srbije kao paravan za svoje zločine“, navodi Kurti.

Upitan da li bi Srbija ušla u rat za okupaciju Kosova, premijer je rekao da je siguran, u slučaju da nema NATO snaga, “da bi Srbija vjerovatno ponovo pokušala da izvrši invaziju“.

“Da NATO nije tu, siguran sam da bi Srbija ponovo pokušala da izvrši invaziju. Vojna policija Srbije ima 48 vojnih baza oko granice sa Kosovom, od kojih 28 čine vojnici. Odatle ponekad uđu na neko vrijeme u našu zemlju“, naveo je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.