Ministar da saopšti od koga dolaze pritisci za Brskovo
Ines Mrdović, Foto: RTCG

Reakcije na jučerašnju izjavu

Ministar da saopšti od koga dolaze pritisci za Brskovo

Formiranje Međuresorne komisije koja će dati sud po pitanju eventualnog raskidanja ugovora sa kompanijom "Tara resources" o otvaranju rudnika Brskovo predstavlja pokušaj Vlade da dobije na vremenu, a samo je pitanje za koga igra to vrijeme, da li za državu Crnu Goru, ili stranog investitora, smatra direktorica Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović.

Ali ono što je suština jeste da se ne smije krenuti u projekat, ako on ne obezbjeđuje zaštitu javnog interesa (interes svih građana) i ako se njemu protivi većina građana Mojkovca. Javnost je prosto više sita pohare javnog dobra i resursa svih nas, a da od toga nama preostanu mrvice, dok se neznani (i manje znani) dobro bogate", poručuje Mrdović.

U razgovoru za Portal RTCG dodaje da je jako loše što je vlada proglasila tajnim informaciju u vezi dalje sudbine projekta Rudnika Brskovo.

"Ranija iskustva su pokazala da kada se od građana nešto krije, onda obično na kraju oni izvuku „deblji kraj“. Nedopustivo je od građana ove države kriti bilo šta.", istakla je Mrdović.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović juče je u razgovoru za TVCG kazao da "su određene strane diplomate u slučaju rudnika Brskovo u Mojkovcu pokazale neprimjereno ponašanje".Mrdović kaže da ukoliko postoje inostrani pritisci, "onda neka ministar energetike i rudarstva "pokaže kičmu" i jasno saopšti od koga dolaze ti pritisci i šta su oni tačno".

"Građani Mojkovca i ove države imaju pravo da znaju sve, a ne da im se na kašičicu i između redova nude polovična objašnjenja", navodi Mrdović.

Ona je podsjetila da u krajnjem, do danas nije objelodanjeno koliko bi bilo koristi za državu od ekspoatacije rude u Mojkovcu i da li čitav projekat prevashodno donosi „najveći dio kolača“ stranom ulagaču, a nama sitniš.

"Jasne ekonomske brojke nikada nijesu prezentovane. Građanima nije saopšteno ni ko je stvarni inostrani vlasnik ovog projekta i šta su izvori finansiranja. Takođe nijesu ponuđeni podaci o pravnoj sudbini koncesionog ugovora, čiji je poslednji aneks o produženju istekao, i da li je vlada uopšte pokrenula u međuvremenu proceduru raskida ugovora", zaključila je Mrdović.

Podsjetimo, Vlada je na jučerašnjoj sjednici dogovorila formiranje Međuresorne komisije koja će dati svoj sud kada je u pitanju eventualno raskidanje ugovora sa kompanijom "Tara resources" o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu.

Mujović je tražio od resora da se što prije izjasne o ovom važnom pitanju, a od Komisije da odluku donese u roku od 30 dana.

Prethodno su se putem društvenih mreža, oglasile nevladine organizacije, ekološki aktivisti i građani koji su podržali Mujovića i naveli da od Vlade očekuju da donese odluku o raskidu ugovora.

Mojkovac i rijeka Tara i dalje trpe posljedice rudnika koji je bio aktivan prije 30 godina.

Zagađena životna sredina, kakva bi bila usljed ponovnog otvaranja i rada rudnika nije, kako kažu iz NVO sektora, ambijent koji će stanovništvo zadržati u tom gradu već je upravo trend da građani odlaze iz sredina koje su zagađene kako bi očuvali zdravlje.

Istraživanja ukazuju da je tlo šireg pojasa i dalje zagađeno teškim metalima koji su posljedica nekadašnje aktivnosti rudnika Brskovo.

Servilnost stranim investitorima nikako ne može biti dobra

Ekološki aktivista Vuk Vujisić u objavi na svom fejsbuk profilu izrazio je podršku Mujoviću,  a kako kaže i pohvale što je ukazao na neprimjereno miješanje stranih diplomata.

"Kao Crna Gora moramo pokazati granicu i integritet. Valjda nekad najbolje građani Crne Gore znaju šta je najbolje za njih. Između potencijalnog trajnog zagađena za račun stranog profita i zdrave životne sredine bira se ovo drugo", smatra Vujisić.

Kako kaže, servilnost stranim investitorima nikako ne može biti dobra, jasno se moraju poštovati ugovori i zakoni ove zemlje.

"Bogatstva i prirodni resursi treba da služe građanima Crne Gore, a ne da im se uz davanje manjeg dijela profita oduzima zdravlje i životna sredina. Investitori kroz promotivne tekstove, lobiranja i razne druge pritiske pokušavaju da dođu do rude i njihov motiv je jasan, treba sa pažnjom pogledati motive ovih drugih koji takav projekat zastupaju ne gledajuću i drugu stranu projekta", naveo je Vujisić.

Dodaje da kao što investitori brane svoje interese, država i građani moraju braniti svoje.

"Mojkovac može da se razvija putem održivog razvoja bez ovakvih stranih "investicija" po principu uložim da iskopam ono što je tvoje i dam ti samo manji dio od toga, a ostavim ti trajni problem. Ovakvom rudniku nije mjesto u Mojkovcu", zaključio je Vujisić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.