Američki senatori: Izbori u Srbiji ni slobodni ni fer
Foto: Reuters

Američki senatori: Izbori u Srbiji ni slobodni ni fer

Američki senatori Džin Šahin i Pit Rikets pozvali su sve relevantne institucije u Srbiji da hitno razmotre da li bi izbore trebalo ponoviti u određenim regionima da bi se, kako su istakli, osiguralo da rezultati odražavaju volju građana, javlja Glas Amerike.

Šahin i Rikets, članovi senatskog Spoljnopolitičkog odbora, poručili su u saopštenju, proslijeđenom Glasu Amerike, da su izbori u Srbiji bili šansa za zemlju da “pokaže dalju posvećenost demokratiji i slobodnim i fer izborima“.

“Međutim, bili smo razočarani što su, prema Organizaciji za bezbjednost i saradnju u Evropi, izbori tehnički bili dobro organizovani ali je bilo brojnih neregularnosti koje ukazuju na to da nisu bili ni slobodni ni fer“, naveli su senatori.

Rekli su da su naročito zabrinuti zbog izvještaja da su glasači autobusima dovođeni u Srbiju da podrže vladajuću stranku, uz izvještaje o kupovini glasova i neovlašćenom ubacivanju listića u glasačke kutije.

“Narod u Srbiji zaslužuje istinsku demokratiju i izborni proces koji u potpunosti odražava volju naroda“, istakli su Šahin, demokratska senatorka iz Nju Hempšira i predsjedavajuća senatskog pododbora za Evropu, i Rikets, republikanski senator iz Nebraske.

Takođe su istakli da je Srbija na raskrsnici i da mora da se uskladi sa svim standardima Evropske unije, uključujući slobodne i fer izbore, da bi napredovala na putu ka članstvu u EU.

“Odlučno pozivamo sve relevantne institucije da preduzmu hitne korake da razmotre da li bi ovi nedavni izbori trebalo da budu ponovljeni u određenim regionima, da bi se osiguralo da rezultati tačno odražavaju želje građana. Vlada Srbije takođe mora da se pozabavi nedostacima i svim nereguralnostima iznetim u preliminarnom izvještaju OEBS-a i konačnom izvještaju kada on bude dostupan“, zaključili su američki senatori.

I Stejt department i Evropska unija prethodno su pozvali Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Međunarodni posmatrački tim sastavljen od članova OEBS-ove misije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i Parlamentarne skupštine OEBS-a, konstatovao je u preliminarnom izvještaju da je izborni proces bio podriven pritiscima na birače, kupovinom glasova, zloupotrebom javnih resursa u kampanji, učešćem predsjednika, i pristrasnim medijskim izvještavanjem u korist vladajuće partije.

Međunarodni posmatrači su takođe konstatovali da su na izborima u Srbiji građani mogli da biraju između političkih alternativa i da su slobode govora i okupljanja uglavnom bile poštovane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.