Vođa albanske međunarodne bande uhapšen nakon 20 godina bjekstva
Foto: Screenshot

U Alikanteu

Vođa albanske međunarodne bande uhapšen nakon 20 godina bjekstva

Vođa zloglasne albanske međunarodne bande Lulzim B. (52) uhapšen je u Alikanteu nakon 20 godina skrivanja.

Lulzim B. je uhapšen nakon zajedničke akcije španske policije i Evropske mreže timova za traženje bjegunaca.

Njegova kriminalna, koja je nazvana “Drač” prema nazivu albanskog grada, navodno je povezana sa desetinama likvidacija od 1998. godine. Banda je kontrolisala trgovinu kokainom i oružjem u Albaniji i bila je dominantna u regionu.

Hapšenje bi trebalo da dovede do presude za ubistvo dvije osoba koje su likvidirane u jednom albanskom gradu 2005. godine. Vjeruje se da je taj zločin rezultat sukoba suparničkih klanova.

Albanski sud je 2012. godine izrekao teške kazne članovima kriminalne grupe Lulzima B. i 16 je osuđeno na doživotni zatvor, a ostali su dobili 267 godina za razne zločine uključujući ubistva, iznude, otmice… Vlasti su tada naglasile važnost hapšenja u borbi protiv organizovanog kriminala.

Lulzim B. uhapšen je u aprilu 2006. godine u Makedoniji, međutim, napustio je poslije nekoliko mjeseci zatvor zbog zdravstvenih razloga. Otišao je iz zatvora bez da je odslužio kaznu od 25 godina izrečenu nakon što mu je albanski sud ukinuo doživotnu kaznu.

Međutim, nakon što je pušten na slobodu, pojavili su se dokazi koji ga povezuju s drugim zločinima tako da je opet naređeno njegovo hapšenje. Tada je pobjegao i nije bilo poznato gdje se nalazi sve do hapšenja u Alikanteu.

Početna istraga dovela je policiju do španske obale. Nakon nekoliko nedjelja policija je otkrila sklonište albanskog bjegunca. Nacionalna garda je pratila i još jednog člana Lulzimove organizacije koji je uhvaćen dok se spremao da premjesti svog šefa, piše “EuroWeekly News”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.