SAD: Pozivamo Srbiju da istraži navode o neregularnostima na izborima
Foto: Screenshot, Reuters

SAD: Pozivamo Srbiju da istraži navode o neregularnostima na izborima

SAD pozivaju Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Metju Miler, a prenosi Glas Amerike.

Na pitanje Glasa Amerike kako Sjedinjene Države vide preliminarne zaključke međunarodnih posmatračkih misija na čelu sa OEBS-om, u kojima su navedene brojne izborne neregularnosti, Miler je odgovorio da se u Vašingtonu razmatra taj preliminarni izvještaj.

“Pozivamo Srbiju da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvijestili OEBS i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene. Nasilje upereno ka izbornim zvaničnicima, novinarima i akreditovanim posmatračima – o čemu smo takođe videli izvještaje – nije prihvatljivo. To ćemo i dalje jasno stavljati do znanja Srbiji i, kao što sam rekao – pozivati da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih problema“, rekao je portparol Stejt departmenta.

Međunarodni posmatrački tim sastavljen od članova OEBS-ove misije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i Parlamentarne skupštine OEBS-a, konstatovao je u preliminarnom izvještaju da je izborni proces bio podriven pritiscima na birače, kupovinom glasova, zloupotrebom javnih resursa u kampanji, učešćem predsjednika, pristrasnim medijskim izvještavanjem u korist vladajuće partije, piše Glas Amerike.

Međunarodni posmatrači su takođe konstatovali da su na izborima u Srbiji građani mogli da biraju između političkih alternativa i da su slobode govora i okupljanja uglavnom bile poštovane.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji takođe su pozvali nadležne u Srbiji da sačine kredibilne izvještaje o neregularnostima.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), SNS je osvojila 46,66 odsto na vanrednim parlamentarnim izborima. Koalicija Srbija protv nasilja dobila je 23,7 odsto, SPS je dobila 6,56 odsto. Iznad cenzusa su još koalicija NADA sa 5,03 odsto, i lista koju prevdodi sa Branimir Nestorović sa 4,69 odsto.Kada je riječ o izborima u Beogradu, Gradska izborna komisija (GIK) je u ponedeljak objavila da je lista koju predvodi SNS osvojila 39,34 odsto glasova odnosno 49 mandata, a lista Srbija protiv nasilja dobila je 34,27 odsto glasova ili 42 mandata.

Opozicija u Srbiji ne priznaje rezultate izbora u Beogradu zbog navodne krađe glasova i traži ponovno glasanje. Marinika Tepić sa liste Srbija protiv nasilja počela je štrajk glađu u sjedištu Republičke izborne komisije, a drugi predstavnici opozicije i građani protestuju ispred RIK-a već drugu noć.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.