Zatvorena birališta u Srbiji: SPN očekuje pobjedu u Beogradu; CRTA: Dugo prebrojavanje
Ilustracija

Zatvorena birališta u Srbiji: SPN očekuje pobjedu u Beogradu; CRTA: Dugo prebrojavanje

Građani Srbije danas glasaju za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Biračka mjesta otvorena su do 20 časova, a pravo glasa ima preko 6,5 miliona građana. CdM prenosi najvažnija dešavanja sa izbora u Srbiji.

21:30 - CeSID/IPSOS: SNS vodi sa 46,6 odsto, druga “Srbija protiv nasilja” sa 23 odsto

Na osnovu 65,1 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane” osvojila je 46,6 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mjestu je “Srbija protiv nasilja” sa 23 odsto ili 63 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 odsto ili 19 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista “Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda” sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Brnabić: “Srbija ne smije da stane“ ima 47,1 posto, imaćemo više od 125 poslanika

Prema 50 procenata obrađenih biračkih mjesta, odnosno na uzorku od 50 procenata, lista “Srbija ne smije da stane” u ovom trenutku ima 47,1 procenat, objavila je funkcionerka SNS Ana Brnabić.

118998901536x1025

Foto: EPA-EFE

“Lista ‘Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane’ će sasvim sigurno sama imati više od 125 mandata u Skupštini Srbije“, navela je Brnabić.

Brnabić je rekla da je bilo mnogo „neistina, insinuacija, neprovjerenih informacija i lažnih vesti sa ciljem da se kreira atmosfera za izazivanje haosa, panike i nepovjerenja“.

“Mi smo se borili protiv toga, pokušali da objasnimo ljudima poštujući izbornu tišinu o kakvim je lažima riječ“, kazala je ona.

Ona je pokazivala skrinšotove različitih vesti u vezi sa izborima za koje je tvrdila da su neistinite.

“Notorne laži, lako provjerljive“, kazala je Brnabić.

Za navode o organizovanom glasanju iz Republike Srpske u Beogradskoj areni rekla je da su „glupost nevjerovatnih razmjera“.

Lista „Srbija protiv naslja“ osvojila je 23 odsto, 6,7 odsto SPS, pa 4,9 posto NADA, 4,6 posto Nestorović i Dveri imaju 2,9 i 3 procenta, rekla je Brnabić.

Vučić: Bolji rezultati nego procjene, za Beograd još nije počelo brojanje

“Biće bolji rezultati nego što su bile procjene”, rekao je predsjednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić novinarima u izbornom štabu SNS.

“Za Beograd ne mogu ništa da kažem, jer u Beogradu nijedan listić nije prebrojan”,  rekao je Vučić.

On je u sjedištu Srpske napredne stranke izjavio pred novinarima kako će pobjeda (njegove liste Srbija ne smije da stane) biti ubjedljivija nego što su sve prognoze pokazivale.

Lista “Srbija protiv nasilja” tvrdi da postoje svi izgledi za pobjedu te koalicije u Beogradu

Izborni štab liste “Srbija protiv nasilja” saopštio je po zatvaranju biračkih mjesta da postoje “svi izgledi” da će ta koalicija ostvariti izbornu pobjedu na lokalnim izborima u Beogradu.

U prvom obraćanju javnosti neposredno po zatvaranju biračkih mjesta, Predrag Mitrović iz izbornog štaba te koalicije ocijenio je da su današnji izbori “sa najvećim brojem neregularnosti” do sada .

On je dodao da je ta koalicija do sada obradila više od 450 slučajeva kršenja izbornog procesa, navodeći kao primjer “organizovani razvoz” glasača iz Republike Srpske širom Beograda što je po njegovim riječima, “priznala” premijerka Ana Brnabić objavom na Tviteru.

Mitrović je dodao da je beogradska Arena služila tokom dana kao “centar fantomskih birača”.

Dojče vele o izborima u Srbiji: Ne može se isključiti pad rezultata SNS

Uprkos predsjedničkoj pomoći, ne može se isključiti pad rezultata Srpske napredne stranke (SNS) na nacionalnom nivou „ali promjena vlasti je malo vjerovatna“, piše Dojče vele u pregledu pisanja medija na njemačkom o izborima u Srbiji, prenosi Danas.

Nedeljkov: Izborni dan težak i loš

CRTA je saopštila da je na nivou republičkih izbora za Narodnu skupšitnu izlaznost do 19h bila 55,5 odsto. Oko 54,8 odsto ljudi je izašlo na izbore u Beogradu i veća je za dva procenta poena u odnosu na 2022. godinu.

Reša Nedeljkov, programski direktor CRTA, rekao je građanima koji su se zatekli do 20 časova u redu za glasanje mora omogućiti da to i urade.

“Izborni dan je bio veoma težak i loš, naročito u Beogradu. Prije svega, imajući u vidu kršenja prava birača, što zaključujemo ne samo na osnovu prikupljenih dokaza, već i na izrazito veliki broj koji smo dobili od građana – u odnosu na sve izborne procese koje smo pratili od 2016. godine”, rekao je Nedeljkov.

On je dodao da će proces prebrojavanja trajati dosta dugo.

Srbija protiv nasilja: Preko 450 kršenja izbornih prava

Iz štaba koalicije Srbija protiv nasilja rekli su da je tokom dana zabilježeno preko 450 primjera kršenja izbornih prava, te da je Arena bila “sabirni centar fantomskih igrača”.

“Naši pravni timovi ulažu veliki napor da obrade sve slučajeve. Ali postoje i pozitivni primjeri – dijaspora nikad nije ubjedljivije glasala za demokratsku opciju. Svi su izgleda da ćemo u Beogradu pobijediti”, saopštili su oni.

CRTA: Do 19 sati izašlo 55,5 odsto birača

Do 19 sati je na parlamentarne izbore na nivou Srbije izašlo 55,5 odsto građana sa pravom glasa (margina greške 0,9%). Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 19 časova bila je 55,1 odsto.
Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 19 časova izašlo je 54,8 odsto birača (margina greške 0.4%) što je više nego na izborima 2022. kada je do 19 časova odziv birača bio 52,2 odsto.

Vučić na pitanja hrvatskih novinara o savezu sa Šešeljem

Novinari iz Hrvatske pitali su predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako će popraviti odnose sa zvaničnim Zagrebom, budući da na lokalnom nivou najavljuje koaliciju s osuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem.

“Nemamo mi u koaliciji gospodina Šešelja”, odgovorio je srpski predsjednik.

Izlaznost na izborima do 17 časova 47.2 odsto, uočeno više nepravilnosti

Prema procjenama CeSID/IPSOS izlaznost do 17 časova na izborima u Srbiji iznosi 47,2 odsto.

Na izborima u Srbiji prošle godine izlaznost je do 17 sati iznosila 45,1 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 17 časova bila 46 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 44,8 odsto.

Kada je riječ o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 47,4 odsto birača, dok ih je prošle godine do 17 izašlo 49,9 odsto.

Do 14 sati glasalo 32 odsto građana

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji do 14 sati glasalo je 32,38 odsto građana, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kazao je da je u regionu Vojvodine glasalo 32,62 odsto.

“U regionu Šumadije i zapadne Srbije 32,13 odsto, u regionu južne i istočne Srbije 33,49 odsto, a u beogradskom regionu 31,86 odsto”, naveo je Miladin Kovačević na četvrtoj konferenciji za medije RIK-a, prenosi RTS.

Kovačević je dodao da je poređenja radi, na prethodnim parlamentarnim i predsjedničkim izborima koji su održani 3. aprila prošle godine, izlaznost do 14 sati iznosila 31,56 odsto, dok je konačna izlaznost bila 58,6 odsto.

Prema procjenama CeSID/IPSOS u Beogradu je izlaznost do 14 sati bila 31,4 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 28,3 odsto.

Osim parlamentarnih izbora, na kojima građani biraju 250 poslanika Skupštine Srbije, održavaju se i pokrajinski izbori u Vojvodini, kao i lokalni u 65 gradova i opština, među kojima je i Beograd.

Na zbirnoj listi za parlamentarne izbore nalazi se 18 lista sa ukupno 2.818 kandidata za poslanike.

Republička izborna komisija saopštila je ranije da će izbore u Srbiji pratiti rekordan broj domaćih i stranih posmatrača.

RIK: Izlaznost do 12 časova 21,33 odsto

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je na trećoj konferenciji RIK-a da je do 12 časova glasalo 21,33 odsto birača.

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 12 časova iznosila je 20,52 odsto.

Milorad Dodik glasao u Banjaluci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na parlamentarnim izborima u Srbiji.

On je glasao u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

Dodik ima državljanstvo BiH i Srbije.

CeSID/IPSOS: Procjena izlaznosti do 11 časova 15,1 odsto, u Beogradu 14,5

Prema procjenama CeSID/IPSOS izlaznost do 11 časova iznosi 15,1 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 14,1 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 11 časova bila 14,5 odsto, dok je na prošlim izborima iznostila 12,6 odsto.

Kada je riječ o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 17,3 odsto birača, dok ih je prošle godine do 11 izašlo 19 odsto.

Projekcije izlaznosti CeSID/IPSOS: Do devet sati glasalo 5,2 odsto birača

Prema prvim projekcijama CeSID/IPSOS – do 09.00 časova u Srbiji je glasalo 5,2 odsto građana..

Izlaznost građana na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, uključujući i grad Beograd, do zatvaranja biračkim mjesta objavljivaće se u više termina tokom dana.

Na parlamentarnim izborima prošle godine za prva dva sata od otvaranja biračkih mesta glasalo je oko 5,1 odsto birača, tadašnji su podaci CeSID/IPSOS.

Na biračkom mjestu u Sutomoru počelo glasanje

U Crnoj Gori otvorena su četiri biračka mjesta na kojima glasaju građani Srbije koji ovdje imaju boravak (u Sutomoru, Podgorici, Herceg Novom i Beranama).

Član Biračkog odbora u Sutomoru Tomislav Trifović kazao je za “Barski portal” da je prvi birač ovdje glasao u 7 časova, te da za sada sve protiče u najboljem redu.

Srbi sa Kosova autobusima i privatnim automobilima krenuli na glasanje

Više desetina hiljada srpskih birača sa Kosova iskoristiće pravo da glasa na današnjim izborima, ali ne u svojim sredinama već u centralnoj Srbiji.

Tako su jutros organizovano autobusima i privatnim automobilima krenuli put Raške, Kuršumlije, Vranja, Tutina, gdje su otvorena biračka mjesta za Srbe koji žive na Kosovu.

Na administrativnom punktu Merdare već su formirane kolone automobila i prolazak se odvija jako sporo.

Odlukom centralnih vlasti u Prištini Srbima je onemogućeno pravo da u svojima sredinama glasaju na izborima koje organizuje Republika Srbija, a što im je do prije godinu i po dana bilo dozvoljeno, tako što su službenici Misije OEBS-a sakupljali glasove i prebacivali ih u centralnu Srbiju.

Državljani Srbije glasaju u 31 zemlji

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na republičkim izborima imaju priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mjesta.

Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mjesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu.

Zbog razlike u vremenskim zonama u te četiri države glasanje se obavlja dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mjestima biti organizovano danas od sedam do 20 časova.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

U SAD su u subotu bila otvorena tri mjesta – u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi i to u Vankuveru, Otavi i Torontu.

Na Novom Zelandu glasaće se danas na Vajtklif koledžu u Oklendu, a u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi “Morava”.

Najviše biračkih mesta – 19 biće otvoreno u BiH, zatim u Njemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.

Više od trećine biračkih mjesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.

U BIH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mjesta, u Mostaru, Trebinju, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palana i Novom Goraždu.

U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.

U Sjevernoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu.

U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.

Srpska dijapora će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj, i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu.

Po dva biračka mjesta biće otvorena i u Rusiji – u Moskvi i Sočiju, Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj – u Stokholmu i Malmeu.

U Italiji će se glasati u Rimu, Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju.

U Njemačkoj će za glasače biti otvorena mjesta u ambasadi u Berlinu i konzulatima u Dizeldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu.

U Austriji će državljani Srbije moći da glasaju na tri izborna mjesta u ambasadi u Beču i na po jednom u konzulatima u Lincu i Salzburgu.

U Belgiji će biti otvoreno jedno biračko mjesto, kao i u Bugarskoj, Danskoj, na Kipru, Malti, Libanu, Luksemburgu, u Mađarskoj, Norveškoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj, UAE, Finskoj, Holandiji i Španiji.

Rezulati glasanja na biračkim mjestima u inostranstvu ne smiju se javno saopštavati prije završetka glasanja u Srbiji.

Agencije, CdM, RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.