Milović poručio Demokratama: Ako ste još sa GP URA, a ne sa PES-om, da se pozdravimo!
Andrej Milović

Nazanke prvih problema u vladajućoj koaliciji

Milović poručio Demokratama: Ako ste još sa GP URA, a ne sa PES-om, da se pozdravimo!

Upravni sud Crne Gore poništio je rješenje o razrješenju bivšeg direktora Uprave policije (UP) Zorana Brđanina, ocijenivši da je tužena Vlada, na čijem je čelu tada bio Dritan Abazović, ponovo donijela istovjetnu odluku, zanemarila razloge i pravno shvatanje dato u ranijoj odluci i postupila suprotno Zakonu o upravnom sporu.

Ovakva odluka suda izazvala je probleme u vladajućoj koaliciji, a zbog kadrova u bezbjednosnom sektoru sinoć su se sastali predstavnici Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore. Taj sastanak je prošao bez značajnih rezultata, ali imao je zadatak da ublaži moguće posljedice oštrih tonova koji su juče razmijenjeni između predstavnika te dvije partije na sjednici Vlade.

Prema pouzdanim informacijama "Dana", ministar pravde Andrej Milović, koji je i član Predsjedništva PES-a, kazao je na sjednici Vlade da nije u redu da se o svim kadrovima u bezbjednosnom sektoru odlučuje samo u Demokratskoj Crnoj Gori i da je i u toj oblasti neophodna saradnja te partije sa PES-om. Posebno se osvrnuo na reakciju ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića na informaciju da će PES predložiti da novi direktor policije bude Vojislav Dragović.

"Neprihvatljivo je da Šaranović na onakav način sabotira predloge Pokreta Evropa sad. I treba konačno da riješimo neke stvari. Pod hitno treba smijeniti v.d. direktora Uprave policije (UP) Nikolu Terzića, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Borisa Milića, i načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića", rekao je Milović.

On je problematizovao kadriranje u bezbjednosnom sektoru od strane Demokrata, tvrdeći da ta partija favorizuje kadrove Građanskog pokreta URA.

"Treba da se odlučite sa kim ste u koaliciji – sa nama ili sa GP URA? Ako ste sa URA, dajte da odmah koaliciju razvalimo i da se pozdravimo. Ne možemo tolerisati ovakvo kadriranje", kazao je, prema našim nezvaničnim informacijama, Milović.

Na to je prvo reagovao ministar odbrane iz redova Demokrata Dragan Krapović, koji je rekao da im je Milović napravio sačekušu.Na istup ministra pravde reagovao je i lider Demokrata Aleksa Bečić, navodeći da ne treba dovoditi u sumnju kadriranje njegove partije jer su oni dokazani borci protiv korupcije i kriminala, što će biti i ubuduće.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović izjavio je da on neće vraćati Zorana Brđanina na mjesto direktora Uprave policije jer smatra da mu to zakonom ne pripada.

"Da li to može da učini neko drugi, sud ili neko drugi, nisam meritoran da mogu odgovoriti na takvo pitanje", kazao je Šaranović, navodeći da će pravni tim MUP-a napraviti analizu presude, te da će nakon upoznavanja sa njenom sadržinom postupiti u skladu sa zakonom.

Sud je novu presudu donio u sporu pune jurisdikcije, što znači da predmet neće biti vraćen na ponovno odlučivanje Vladi Crne Gore.

Spajić: Odgovor se sam servira

"Dan" je juče pitao Vladu šta će uraditi povodom imenovanja direktora UP, u skladu sa poslednjom presudom Upravnog suda, i da li će Brđanin biti vraćen na tu funkciju. Iz Vlade su nas uputili na izjavu premijera Milojka Spajića, koji je na konferenciji za novinare nakon sjednice izvršne vlasti kazao da još nisu ništa dobili od Upravnog suda, te da mu je stoga teško da komentariše. Spajić je kazao da je iz medija vidio da odlučivanje u vezi sa Brđaninom neće biti dato na postupanje Vladi, za razliku od prošlog puta, te se odgovor "sam servira".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.