Karabeg: NATO je tu i neće dozvoliti da se ponovo tučemo

Karabeg: NATO je tu i neće dozvoliti da se ponovo tučemo

Ako Evropska unija do sada nije uradila ništa da u svoj sastav uvrsti zapadnobalkanske države, male su šanse da će to uraditi i u budućnosti, smatra doajen novinarstva i urednik čuvene emisije „Most“ na Radiju Slobodna Evropa Omer Karabeg, koji je juče bio gost Matice crnogorske i njenog serijala Śednik četvrtkom.

Govoreći o stanju u Evropi, Karabeg ističe kako se plaši predstojećih izbora za novi saziv Evropskog parlamenta i toga na šta će Stari kontinent nakon njih ličiti.

- Desnica u Evropi strašno jača. U Evropi se budi kolonijalna mržnja. Jako se bojim izbora za Evropski parlament na proljeće i na šta će Evropa nakon toga ličiti – naveo je on.

Ističe kako Srpski svet predstavlja blažu verziju Velike Srbije i kako nam se taj projekat „podmeće“ kao legitimna briga za Srbe u regionu.

- Srpski svet je kopija Ruskog sveta i soft varijanta Velike Srbije. Srpski svet je prvi plasirao istoričar Aleksandar Raković. Riječ je o ideji Ilije Garašanina koja traje i ko zna koliko će još trajati. To se podmeće kao legitimna briga za Srbe u regionu – ističe Karabeg.

Smatra i kako destabilizaciju na Zapadnom Balkanu pomažu upravo oni koji na Beograd gledaju kao na lidera u regionu.

- Mislim da je napad u Banjskoj osvijestio međunarodnu zajednicu i da je konačno shvatila s kim ima posla. Ranije su mislili da mogu pridobiti Vučića, a sada im je jasno da ne mogu – poručuje on.

Ističe i kako je proevropska linija u Srbiji jako tanka.

- Dok Vučić može na ovaj način da vlada i dok ima ovoliko medija na raspolaganju teško da tu bilo šta može da se učini – kaže Karabeg.

Govoreći o BIRN-ovoj mapi navodnih crnogoskih ekstremista, on kaže kako ga čudi da je organizacija sa takvim renomeom sebi dozvolila nešto tako.

- Čudi me da je BIRN to sebi dozvolio. Nije mi jasno zašto su to uradili, zaista ne razumijem – rekao je on.

Ocijenio je i kako su upravo mediji bili stubovi rata 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

- Ta količina huškanja bez medija nije mogla. Mediji su odradili posao, a mnoge moje kolege su na to pristale – rekao je Karabeg.

On smatra i kako se ovi prostori nisu „pomjerili“ iz 90-ih godina i da se to najbolje vidi po retorici ovdašnjih političkih elita.

- Kada pogledate kakav je narativ, to su i dalje 90-e godine. Narativ je grozan – rekao je Karabeg.

On, međutim, smatra da rata na ovim prostorima ipak neće biti.

- NATO je tu i neće dozvoliti da se ponovo tučemo – smatra Karabeg.

Govoreći o uticaju društvenim mreža, Karabeg kaže kako je zahvaljujući njima „svaka glupost dobila pravo glasa“.

- Društvene mreže imaju ogroman uticaj. Kada su se pojavile, mislio sam da je to smrt cenzuri. Međutim, ispostavilo se da su mrzitelji svojom mržnjom okupirali mreže. Svaka glupost je dobila pravo glasa i to je strašno – rekao je on.

Podsjeća, takođe, da su mediji uveliko izgubili interesovanje za dešavanja u Ukrajini i pažnju u međuvremenu prebacili na Bliski istok. U tom kontekstu procjenjuje i kako će se rusko-ukrajinski rat ubrzo pretvoriti u zamrznuti sukob.

- Jer Ukrajina ne uspijeva da povrati okupirane teritorije. Sve više jača ta kompromisna linija da se taj sukob zamrzne i da Rusi zadrže teritorije koje su uzeli – navodi on.

Govoreći o stanju u Pojasu Gaze, gdje je u izraelskoj kampanji bombardovanja te blokirane enklave, broj nastradalih premašio 15 hiljada, od čega su većina djeca i žene, Karabeg ističe kako „međunarodno pravo više ništa ne znači“.

- Sada važi samo pravo jačega. Dobro i zlo se pomiješalo i ovom svijetu se ne piše dobro. Ljudskosti više nema, to se gubi – kazao je Karabeg.

Ispričao je da se i nakon tri decenije od raspada Savezne Federativne Republike Jugoslavije i dalje izjašnjava kao Jugosloven i da kod Crnogoraca najviše cijeni njihovu elokventnost.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.