U Hrvatskoj više od 1.000 oboljelih od velikog kašlja
ilustracija

U Hrvatskoj više od 1.000 oboljelih od velikog kašlja

U Hrvatskoj je trenutno više od 1.000 oboljelih od velikog kašlja (pertusis), a u Zagrebu su već danima stvaraju veliki redovi za testiranje.

„Imamo veliko povećanje broja oboljelih, toliko ih nijesmo imali više od 40 godina“, rekao je šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić, prenio je portal Index.hr.

On je ukazao da je na djelu prava epidemija i da je to jedan od razloga zbog kojih su veliki redovi za testiranje.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je trenutno zabilježeno 1.047 oboljelih, najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Iako se smatralo da je veliki kašalj gotovo iskorenjena bolest protiv koje je obavezna vakcinacija, epidemiolozi kao jedan od razloga za povratak te veoma zarazne bakterijske infekcije disajnih puteva navode pad broja vakcinisane djece.

Jedan od specifičnih i prepoznatljivih simptoma bolesti su napadi kašlja zbog čega se bolest često naziva „magareći kašalj“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.