Pavel: Zapad iznevjerio Ukrajinu, pobjeda Rusije biće naš poraz
Peter Pavel, Foto: Reuters

"Jedini jezik koji Rusija razumije je jezik sile"

Pavel: Zapad iznevjerio Ukrajinu, pobjeda Rusije biće naš poraz

Predsjednik Češke Petr Pavel kritikovao je danas u Italiji saveznike u NATO, ocjenjujući da su iznevjerili obećanja data Ukrajini i time otežali njenu protivofanzivu, kao i da Zapad treba da Kijevu da sve što je potrebno kako bi povratio suverenitet i uspostavio kontrolu na svojim granicama.

"Bilo šta manje od toga bi bio naš poraz. A ruska pobjeda bi se u budućnosti okrenula protiv nas, jer bi ojačalo njihovo uvjerenje da svoje ciljeve mogu da ostvare silom i podstaklo bi sve režime na svijetu da računaju na slabost zapadnih demokratija", kazao je Pavel u intervjuu italijanskom listu Korijere dela Sera.

Pavel, koji je ranije bio šef Vojnog komiteta NATO, upozorio je da Zapad nije ispunio obećanje Ukrajini da će je snabdijevati artiljerijskom municijom i ukazao da obučavanje pilota na američkim avionima F-16 ide sporije nego što se očekivalo, a Njemačka oklijeva da li da pošalje rakete Taurus koje Ukrajina očekuje, prenose češki mediji.

"To izaziva neravnotežu u isporukama, a neizvesnost na ukrajinskoj strani nije dobar osnov za vojno planiranje. Ukrajina je imala ove godine šansu za jednu jedinu veliku protivofanzivu. One su skupe, zahtjevne, dugo traju, ne mogu da se izvedu dvije ili tri protivofanzive tokom jedne godine", rekao je Pavel.

Češki predsjednik upozorio je takođe da zima daje Rusiji vrijeme za obnovu pošto je svoju industriju prevela u ratni režim i nabavlja i oružje u inostranstvu.

"Zima će biti ekstremno teška, jer je veliki dio ukrajinske infrastrukture uništen. Stanovništvu će biti teško, a kako oklijevaju zemlje koje sada podržavaju Ukrajinu rašće osjećaj frustracije. A prirodno to stvara situaciju koja nije baš povoljna za nastavak operacija protivofanzive. Ukoliko propustimo priliku da očuvamo našu podršku Ukrajini, sljedeća godina bi za Moskvu mogla da bude još povoljnija", kazao je češki predsjednik italijanskom listu.

Pavel je rekao da Češka iz svog iskustva zna da jedini jezik koji Rusija razumije jeste jezik sile.

"Naravno da će biti nužno da se dospije u fazu u kojoj će moći da se vode razgovori sa Moskvom. Ali to mora da bude u okviru međunarodnih pravila i zakona, a ne pod uslovima koje je odredio (predsjednik Rusije Vladimir) Putin", kazao je češki predsjednik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.