Ustavni sud izazvao haos: U Fondu još ne znaju šta će
Fond PIO

Ustavni sud izazvao haos: U Fondu još ne znaju šta će

Detaljnije podatke o sprovođenju odluke Ustavnog suda o ukidanju odredbi Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) moći ćemo dostaviti nakon njenog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, kazali su iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO). Tako su odgovorili na pitanje "Dana" da li će biti moguće penzionisanje osiguranika čiji su zahtjevi za ostvarivanje prava na starosnu penziju podnijeti prije odluke Ustavnog suda, ako se prije pravosnažnosti rješenja o penzionisanju objavi odluka Ustavnog suda u Službenom listu.

"Fond PIO Crne Gore će u svemu postupati u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore. Detaljnije podatke o sprovođenju ove odluke Ustavnog suda moći ćemo dostaviti nakon njenog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore", kazali su "Danu" iz Fonda.

Iz te institucije su rekli da će odluka Ustavnog suda o ukidanju odredbe člana 17, stav 1 Zakona o PIO početi da se primjenjuje nakon njenog objavljivanja u Službenom listu, nakon čega Fond PIO više neće postupati po njoj.

"Svi zahtjevi za ostvarivanje prava na starosnu penziju primjenom odredbe koja se ukida predmetnom odlukom Ustavnog suda podnijeti do momenta stupanja na snagu ove odluke biće pravovremeno obrađeni i, ukoliko su ispunjeni uslovi za ostvarivanje traženog prava, Fond će donijeti odgovarajuće rješenje", objasnili su iz Fonda.

U odgovoru na pitanje kako će se Fond PIO odrediti prema zahtjevima za ostvarivanje starosne penzije koji su podnijeti prije ukidanja odredbe člana 17, stav 1 Zakona o PIO, kažu da će u svom postupanju u potpunosti poštovati odredbe 152 Ustava Crne Gore, po kojem se zakon ili drugi propis, odnosno pojedine njihove odredbe, za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nijesu saglasne sa Ustavom ili zakonom, ne mogu primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanje odluke Ustavnog suda, ako do tog dana nijesu pravosnažno riješeni.

S obzirom da su u jednom odgovoru na naše pitanje naveli da će pravovremeno obraditi sve zahtjeve podnijete do momenta stupanja na snagu odluke Ustavnog suda, a u drugom da će poštovati odredbu Ustava koja kaže da se neustavne odredbe zakona ne mogu primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanje odluke Ustavnog suda, ako do tog dana nijesu pravosnažno riješeni, pitali smo ih za objašnjenje – da li to znači da neće biti moguće penzionisanje osiguranika čiji zahtjevi su podnijeti prije odluke Ustavnog suda, ako se prije pravosnažnosti rješenja o penzionisanju objavi odluka Ustavnog suda u Službenom listu. Na to pitanje su odgovorili da će se o sprovođenju odluke Ustavnog suda detaljnije izjasniti nakon njenog stupanja na snagu.

Da je odluka o ukidanju odredaba Zakona penzijskom i invalidskom osiguranju izazvala pravi haos potvrđuju i informacije "Dana" o brojnim pozivima građana prema Fondu PIO, koji sa zebnjom iščekuju epilog njihovih zahtjeva za penzionisanje. S druge strane, iz Fonda tvrde da nisu zabilježili povećanje broja predatih zahtjeva za starosnu penziju od 19. oktobra, kada je Ustavni sud ukinuo odredbu Zakona o PIO. Ustavni sud je tom odlukom iz crnogorskog pravnog sistema izbrisao dosadašnji uslov za sticanje prava na starosnu penziju – 66 godina za muškarce i 64 za žene i najmanje 15 godina staža. Sada će osiguranik moći u penziju ako ima 40 godina staža.

Na problematičnost ovakve odluke Ustavnog suda ukazali su svi pravnici u Crnoj Gori koji su dosad reagovali na ovu odluku – univerzitetski profesori, bivše sudije Ustavnog suda, advokati, Udruženje pravnika, ali i sudije aktuelnog sastava Ustavnog suda Snežana Armenko i Momirka Tešić, koje su se usprotivile većinskom stavu svojih kolega. Svi osim četvoro sudija najviše sudske instance i one sudije koje su podnijele inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog zakona smatraju da je ova odluka pogrešna i da je izazvala haos u državi.

 

Asanović: Treba mijenjati propise

Advokat Nebojša Asanović smatra da je neophodno mijenjati propise i njima definisati ko sve i pod kojim uslovima može biti sudija Ustavnog suda, da se ne bi više dešavale situacije poput ove sa ukidanjem odredbe Zakona o PIO.

"Potrebno je definisati da to može biti samo neko sa većim stažom u pravosuđu, položenim pravosudnim ispitom i sa nekom relevantnom diplomom i praksom iz oblasti ljudskih prava izdatom ili ostvarenom od i kod neke relevantne ustanove za ljudska prava, a ne da se za sudije Ustavnog suda biraju osobe koje su radile samo u nekom privrednom društvu ili u nekom opštinskom i državnom organu, bez položenog pravosudnog ispita, bez dana prakse u pravosuđu i bez ikakvog iskustva i prakse iz oblasti ljudskih prava", istakao je Asanović.

Vlada i Skupština da reaguju

Iz NVO CEGAS su podsjetili da odredba o starosnoj granici od 64 godine za žene nije bila obavezujuća, već ostavljena kao mogućnost koja se daje ženama da u starosnu penziju odu dvije godine ranije od muškaraca ukoliko to žele.

"Sada je, ukidanjem ove zakonske odredbe, Ustavni sud otežao svim građankama i građanima put do sticanja prava na penziju. Bez obzira što je donja starosna granica za sticanje prava na penziju spuštena na 61 godinu života, kao jedini obavezni uslov koji se tiče minimuma radnog staža ostao je obavezni uslov od 40 godina radnog staža, koji, u odnosu na prethodnih 15, i te kako otežava svima pravo na odlazak u penziju", istakli su iz CEGAS-a.

Iz te NVO su pozivaju novu vladu i Skupštinu da uđu u rješavanje ovog problema odmah po formiranju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.