Ustavni sud do kraja sedmice šalje odluku o penzijama Službenom listu
Ustavni sud

Ustavni sud do kraja sedmice šalje odluku o penzijama Službenom listu

Iz Ustavnog suda je Televiziji Crne Gore nezvanično saopšteno da bi odluku o ukidanju odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je propisivala da žene stiču pravo na starosnu penziju sa 64 godine, a muškarci sa 66 godina, trebalo do kraja ove sedmice da upute Službenom listu.

Kako su iz Ustavnog suda pojasnili za TVCG, ne postoji zakonski rok do kada bi trebalo da je objave tu odluku.

Podsjetimo, Ustavni sud je prošle sedmice ukinuo član zakona kojim se pravo na starosnu penziju stiče kada osiguranik muškarac navrši 66 godina i žena 64 godine te najmanje po 15 godina staža osiguranja, tako da je sada jedini uslov za sticanje penzije ostao punih 40 godina staža osiguranja.

Obrazloženje za ovakvu odluku je bila po ocjeni Ustavnog suda diskriminacija muškaraca.

Unija slobodnih sindikata najavila je da će danas uputiti inicijativu Ustavnom sudu da preispita odluku po kojoj će zaposleni od sada moći da ostvare pravo na penziju isključivo ukoliko imaju 40 godina staža.

Ako Ustavni sud ne uvaži inicijativu Unije, ta sindikalna organizacija kako su juče najavili, u najkraćem roku predložiće novom sazivu Parlmaneta izmjene zakona o PIO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.