Resulbegović na korak do izbora za sudiju Ustavnog suda
Ustavni sud

Imenovanja u pravosuđu prioritet za rad Skupštine Crne Gore

Resulbegović na korak do izbora za sudiju Ustavnog suda

Nakon višemjesečne pauze poslanike u Skupštini čeka mnogo posla. Jedan od prvih zadataka su imenovanja u pravosuđu. Partije su svjesne da su izbor sedmog sudije Ustavnog suda, uvođenje Vrhovnog državnog tužilaštva u redovno stanje i izbor tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika prioriteti. Ukoliko se ne odblokira pravosuđe do Nove godine, morali bi u novu proceduru i raspisivanje konkursa, koji bi značili produžetak neizvjensosti.

Može li Faruk Resulbegović u drugom krugu do mjesta sudije Ustavnog suda? Umjesto dvotrećinske većine ili 56 poslanika, ovog puta zeleni taster trebalo bi da pritisne njih 49. I dok većina političkih subjekata još vaga kakav će stav zauzeti, GP URA i Demokrate kažu da prilikom ponovnog glasanja ostaju dosljedni.

“Prilikom našeg prethodnog izjašnjavanja, gospodin Resulbegović je, sa naše strane, prepoznat kao kandidat čije profesionalne kvalitete, nezavisnost i posvećenost pravdi zadovoljavaju stroge kriterijume koje postavlja ova eminentna institucija. Naše povjerenje u njegove sposobnosti ostaje nepromijenjeno, te će naš glas biti glas podrške za njegovo imenovanje”, kazao je za TVCG Momčilo Leković iz Demokratske Crne Gore.

Poslanik GP URA Filip Adžić kaže za TVCG da će podržati izbor Resulbegovića.

“To negdje jeste na fonu onoga što smo htjeli da podržimo u prethodnom periodu kada su neke partije opstruirale i namjerno blokirale put Crne Gore u EU”, navodi Adžić.

Sa glasovima GP URA i 46 poslanika koji su podržali izbor 44. Vlade, Resulbegović bi mogao da računa na potrebnu podršku. Time bi Ustavni sud bio kompletiran.

Što se ne može reći za Vrhovno državno tužilaštvo, jer je Maja Jovanović izgleda na dodatnom ispitu.

“Može biti birana, bićemo konstruktivni i podržati je ako to bude dogovor partija, da bi došli do cifre od 49 ili 56 poslanika”, navodi Adžić.

“Gospođa Maja Jovanović, kao potencijalni kandidat, zaslužuje pažljivu analizu, koja će biti vođena u okvirima stručnih i etičkih kriterijuma koje smo postavili kao imperativ u našem radu”, naveo je Leković.

Isto je i sa drugim partijama. Iz DPS-a su za TVCG kazali da prije nego zauzmu stav, čekaju da se pokrene dijalog. Pokret “Evropa sad” će se prvo konsultovati unutar partije, pa onda s ostalim političkim subjektima.

I dok se čeka stav partija, na čekanju je i kompletiranje Sudskog savjeta, kome fale tri člana iz reda uglednih pravnika, a kako stvari stoje čekaće se još.

“Što se tiče druge tri funkcije, mislim da će morati procedura da ide ispočetka, to je nešto da bi se zadovoljili formalni uslovi .. Sve što bude plod dogovora bićemo konstruktivni”, naveo je Adžić.

“Tek predstojeća analiza će pokazati da li su među prijavljenim kandidatima i oni koji u najvećoj mjeri zadovoljavaju ove kriterijume i koji su sposobni da služe pravdi sa zasluženom nepristrasnošću i integritetom”, kazao je Leković.

Da će Skupština u novom sazivu pokazati puni integritet, poručio je šef parlamenta Andrija Mandić. Poseban zadatak Skupštine je, kaže Mandić, izbor sudije Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i VDT-a. A on će, kako je poručio, dati sve od sebe da se nagomilani problemi rješavaju brzo uz apsolutni konsenzus.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.