Fejsbuk i Instagram ukidaju pristup vijestima u Kanadi
Ilustracija

Fejsbuk i Instagram ukidaju pristup vijestima u Kanadi

Meta je rekla da će početi da ograničava vijesti na svojim platformama kanadskim potrošačima nakon što je parlament usvojio kontroverzni zakon o online vijestima.

Predlog zakona primorava velike platforme da nadoknade izdavačima vijesti za sadržaj objavljen na njihovim sajtovima, prenose Nezavisne.

Kanadski zakon o online vijestima postavlja pravila koja zahtijevaju od platformi kao što su Meta i Google da pregovaraju o komercijalnim poslovima i plaćaju novinskim organizacijama za njihov sadržaj, objavio je BBC, prenosi PC press.

Rečeno je da će biti ukinuta dostupnost vijesti na Facebooku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi. 

Google je nazvao predlog zakona neizvodljivim u sadašnjem obliku i rekao da nastoji da sarađuje sa vladom na pronalaženju rješenja.

Savezna vlada kaže da je zakon o online vijestima neophodan da bi se poboljšala pravičnost na kanadskom tržištu digitalnih vijesti i da bi se omogućilo novinskim organizacijama koje se bore da obezbijede pravičnu nadoknadu za vijesti i linkove koji se dijele na platformama. 

Analiza zakona koju je izvršila nezavisna parlamentarna komisija za budžet procjenjuje da bi novinske kompanije mogle da dobiju oko 329 miliona kanadskih dolara godišnje od digitalnih platformi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.